2023. október 1., vasárnap

Összeesküvés-elméletek, gyakorlatok

Stúdióban rendezték meg a Holdra szállást? Chemtrailt fújnak a repülőgépek, és ezzel irányítják az időjárást? A világpolitikát egy titkos, egymással rendszeresen egyeztető társaság uralja, akik azon dolgoznak, hogy egy zászló alatt egyesítsék az emberiséget, és egy új világrendet építsenek ki? Zámbó Jimmy megszervezte a saját halálát, hogy újra hétköznapi életet élhessen? Elvis Presley ma is él? – csak néhány ősklasszikus összeesküvés-elmélet, amelyekkel az elmúlt évtizedek során találkozhattunk. A felsoroltak legtöbbjével még viszonylag könnyű dolga volt a józan, paraszti ésszel gondolkodó embernek, s egy vállrándítással vagy széles vigyorral elintézhette a történetet...

Naiv, gyermeki fejjel, vagy amíg komolyabban el nem mélyedünk a politikai kommunikáció labirintusszerű rejtelmeiben, jogosan gondoljuk, hogy a hír szent és sérthetetlen. Jogosan gondoljuk, hogy a világban megjelent információk teljességgel igazak, s hogy a média funkciója pusztán jóindulatú tájékoztatás lehet. Emlékszem, a világjárvány alatt, az első oltóanyagok megszületése után a mainstream média elültette a fülekbe, hogy a kínai és az orosz vakcina veszélyes, ráadásul nem is véd a vírustól. Szűkebb baráti körben már akkor is inkább egy gazdasági háborút valószínűsítettünk a háttérben, mintsem valós problémát. A társaság egy bátrabb tagja pedig még azt a kijelentést is megkockáztatta, hogy a vírus laborból származik. Ilyen feltételezéseket azonban ritkán oszt meg az ember a nyilvánossággal, hiszen könnyen ragasztják rá az „összeesküvéselmélet-gyártó" jelzőt. Mára azonban ezen hipotézisek már sokkal inkább tűnnek valóságnak, mint konteónak. Az Európai Bíróság vizsgálódik Ursula von der Leyen ügyében: felmerült ugyanis a gyanú, hogy az Európai Bizottság elnöke az extrém módon túlárazott vakcinabeszerzésekkel és más vakcinaengedélyek megadásának késleltetésével több tízmilliárd eurós extraprofithoz juttathatta a Pfizert. Az üzletről Ursula von der Leyen állítólag egészen egyszerűen SMS-ben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával. Miután a szerződéseket megkötötték, Ursula von der Leyen férje a Pfizer egyik partnercégének orvosigazgatója lett. Christopher Wray, az FBI igazgatója pedig nemrégiben bejelentette: az amerikai szövetségi nyomozóiroda szerint a világjárványt okozó vírus egy, a kínai kormányzat irányítása alatt álló laboratóriumból származik (amit egyébként az amerikaiak dollármilliókkal támogattak). A következő, globális összeesküvéselmélet-hullámot a Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat gázvezeték felrobbanása indította el. A „kinek az érdeke lehetett" kérdés mentén a világ neves elemzői, egyes vezetői amerikai támadást valószínűsítettek a háttérben, az USA kormánya azonban mindent tagadott (a hozzájuk köthető médiában pedig gyakran találkozhattunk az összeesküvés-elmélet kifejezéssel).

Az Egyesült Államok egyik ikonikus, Pulitzer-díjjal is kitüntetett oknyomozó újságírója aztán megírta, hogy az Északi Áramlatot márpedig az Amerikai Egyesült Államok robbantotta fel. A Fehér Ház természetesen mindent cáfolt, bár jó, ha emlékszünk rá, két héttel a háború kitörése előtt Joe Biden egy sajtótájékoztatón ígérte meg, hogy amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor Amerika fel fogja robbantani az Északi Áramlatot. A botrány alatt a földönkívüliek – a hidegháború után ismét – érdekes módon kifejezetten kíváncsiak lettek Amerikára. Lényeget eltakaró alternatív valóság? Egy biztos, a mai világban érdemes nagyon körültekintően szörfölni a híradások között, mert könnyen összeesküvés-gyakorlat áldozatává válik a gyanútlan szemlélődő.