2024. február 23., péntek

Küzdősportok

Törökország csapataranya

A nem könnyen megszerzett arannyal (a döntőben 5:4 a grúz Geno Petriasvili ellen) Taha Akgül megnyerte 11. Eb-aranyát (ezzel a legsikeresebb szabadfogású európai birkózó lett), s pont ez a siker kellett ahhoz, hogy Törökország 31 év után csapatban is az első helyen végezzen szabadfogásban.

Albánia első aranyérme

Nagy Bernadett bronza után a férfiak szabadfogásában is két harmadik hely jött össze a magyar csapatnak, mindkét honosított versenyző, Iszmail Muszukajev (70 kg) és Vlagyiszlav Bajcajev (97 kg) is felállhatott a dobogóra. Kicsit meglepetés tehát, hogy pont kötöttfogásban nincs a magyaroknak érmük, de megjegyezendő, hogy ők e fogásnemben jóformán a második vonallal utaztak el a román fővárosba.

Bronzérem – két év kihagyás után

A román fővárosban zajló kontinensbajnokság csütörtöki döntőiben a nők következtek, s végre megszületett az első magyar érem, méghozzá Nagy Bernadett (76 kg) révén, aki a bronzmeccsen ellentmondást nem tűrő módon győzte le a francia Lecarpentier-t. Mint ahogy arról már írtunk, Berninek súlyos térdsérülése volt, kétszer műtötték, s az Újvidéken végzett rehabilitáció is hosszan tartott, így a magyarok már korábban is Eb-érmes versenyzője két év után állhatott fel ismét a dobogóra.

Éremcsatánk már biztosan lesz

Bukarestben a kötöttfogással megkezdődött a felnőttbirkózó-Európa-bajnokság, amelynek első súlycsoportjaiban volt kiváló és pocsék szerbiai teljesítmény is. A szerbiai csapat szempontjából a legjobb hír, hogy a honosított Alekszandr Komarov (87 kg) visszatért a korábbi sikere helyszínére, mivel még orosz színekben 2019-ben a 82 kg-os súlycsoportban pont Bukarestben szerzett bronzérmet, s ez jó ómen lehetett a számára, mert egészen az elődöntőig menetelt, és hétfő este az azeri Abbaszovval küzdött meg a fináléért.

Kontinensbajnokság, majd olimpiai selejtező

Hétfőn a kötöttfogás 55, 63, 77, 87 és 130 kilogrammos súlycsoportjaival megkezdődik az idei felnőttbirkózó-Európa-bajnokság. Mint ismeretes, az olimpia évében nem rendeznek világbajnokságot, ettől azonban az Eb-nek sincs különösebb súlya az ötkarikás játékok fényében, itt ugyanis nem osztanak kvótát Párizsra, és közeledik az európai olimpiai selejtező (Baku, április 5–7.

Szebi a bronzért küzdhetett

A vasárnap esti lapzártánk után befejeződött zágrábi rangsorversenyen a jövő hónapban Bukarestben esedékes Európa-bajnokságra készülő Nagy Szebasztián a bronzéremért küzdhetett. Magyarkanizsai világbajnokunk 63 kg-ban immár a 67 kg-ban küzd, s e súlycsoportban egy 0:0-s meccs után (a litván Sleiva ellen) könnyedén, 8:0-ra nyert a vigaszágon az indiai Neeraj ellen, a bronzmeccs pedig igen szoros volt, de ebben 4:0-ra alulmaradt az orosz Viszaitov ellen.