2024. március 5., kedd

Küzdősportok

Tizenhét jégtörőnk lett

A Komáromi járáshoz tartozó Naszvadban idén is megtartották a tradicionális, télűzőnek is számítható Jégtörő Mátyás-kupát, amelyre idén 10 ország (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Szerbia, Lengyelország, Németország, Horvátország, Moldova, Bosznia) 24 egyesületéből 231 versenyző érkezett. Tájainkat a Zenta, a Potisje és a Hercules képviselte, s mint mindig, a gyerekek ezúttal is szép eredményekkel tértek haza, összesen 17 érmet szereztek, külön kiemelve a kitűnő szervezést.
Tornyoson is élénken figyelték az akadémisták bemutatóját (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Tornyoson is lesz edzés

A Vajdasági Birkózóakadémia azon törekvése, hogy a birkózást meghonosítsák a kisebb vajdasági településeken, újabb helyszínnel gazdagodott, miután ezzel a céllal szerdán Tornyoson járt az akadémia...

Törökország csapataranya

A nem könnyen megszerzett arannyal (a döntőben 5:4 a grúz Geno Petriasvili ellen) Taha Akgül megnyerte 11. Eb-aranyát (ezzel a legsikeresebb szabadfogású európai birkózó lett), s pont ez a siker kellett ahhoz, hogy Törökország 31 év után csapatban is az első helyen végezzen szabadfogásban.

Albánia első aranyérme

Nagy Bernadett bronza után a férfiak szabadfogásában is két harmadik hely jött össze a magyar csapatnak, mindkét honosított versenyző, Iszmail Muszukajev (70 kg) és Vlagyiszlav Bajcajev (97 kg) is felállhatott a dobogóra. Kicsit meglepetés tehát, hogy pont kötöttfogásban nincs a magyaroknak érmük, de megjegyezendő, hogy ők e fogásnemben jóformán a második vonallal utaztak el a román fővárosba.

Bronzérem – két év kihagyás után

A román fővárosban zajló kontinensbajnokság csütörtöki döntőiben a nők következtek, s végre megszületett az első magyar érem, méghozzá Nagy Bernadett (76 kg) révén, aki a bronzmeccsen ellentmondást nem tűrő módon győzte le a francia Lecarpentier-t. Mint ahogy arról már írtunk, Berninek súlyos térdsérülése volt, kétszer műtötték, s az Újvidéken végzett rehabilitáció is hosszan tartott, így a magyarok már korábban is Eb-érmes versenyzője két év után állhatott fel ismét a dobogóra.

Éremcsatánk már biztosan lesz

Bukarestben a kötöttfogással megkezdődött a felnőttbirkózó-Európa-bajnokság, amelynek első súlycsoportjaiban volt kiváló és pocsék szerbiai teljesítmény is. A szerbiai csapat szempontjából a legjobb hír, hogy a honosított Alekszandr Komarov (87 kg) visszatért a korábbi sikere helyszínére, mivel még orosz színekben 2019-ben a 82 kg-os súlycsoportban pont Bukarestben szerzett bronzérmet, s ez jó ómen lehetett a számára, mert egészen az elődöntőig menetelt, és hétfő este az azeri Abbaszovval küzdött meg a fináléért.