2022. december 5., hétfő

Építészeti örökségünk újraértelmezése

Az alapoktól megújul a szabadkai Basch-ház – Egy különleges étterem, valamint sörfőzde létesül az ismert épületben

Javában zajlanak a szabadkai Sugárút elején lévő, a XIX. század végén épült Basch-ház felújítási munkálatai. Az épületet a befektető cég, a helybeli DG Company idegenforgalmi célokra szeretné felhasználni. Az objektum földszinti részében egy étterem kap helyet, és ugyanitt egy állandó jellegű helytörténeti kiállítás is megtekinthető lesz, míg a pincében sörfőzde nyílik, amelyben osztrák sörmesterek útmutatása nyomán készül a Basch 1887 nevet viselő sör. Az épület emeletén hat apartmant alakítanak ki. A komplexum megnyitására várhatóan jövő év tavaszán kerül sor.

A paravánok mögött egyelőre a bontás képei sejlenek fel (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)
A paravánok mögött egyelőre a bontás képei sejlenek fel (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

A Lázár cár utca, a Tito marsall fasor, valamint a Jovan Jovanović Zmaj utca találkozásánál áll az utóbbi évtizedekben leginkább kávézóként és étteremként működő Basch-ház, amely a város egyik fontos igazodási pontjaként ismert. Az épületet 1887-ben építették, és bizony a történelem viszontagságai nyomot hagytak rajta. Most a helybeli DG Company beruházásának köszönhetően eme különleges jelentőségű épület teljesen megújul, ugyanakkor a renoválás tervezői, valamint a műemlékvédők közös munkájának köszönhetően küllemében sok mindent megőriz eredeti hangulatából.

Az épület a klasszikus és a modern stílus jegyeit is magán hordozza
Az épület a klasszikus és a modern stílus jegyeit is magán hordozza

A Basch-ház felújításával kapcsolatban Igor Dulićtyal, a DG Company igazgatójával beszélgettünk.

– A Basch-ház rekonstrukciója egy nagyon specifikus munka, és habár egy harmincéves tapasztalattal rendelkező cég vagyunk, 15 mérnökkel és építésszel, csaknem egy évig tartott a tervek elkészítése. Egy nagyon rossz állapotban lévő épületet kell helyrehoznunk, ami az egészében védett városmag peremén helyezkedik el. Az épületen az 1887-es megépítése óta nem végeztek teljes körű renoválást. Az egyetlen komolyabb felújítás a második világháború után történt, amikor lecserélték az eredeti cserepeket. Az épület teljes területe alatt pince található. A pince az elmúlt százharminc évben magas talajvízállás esetén megtelt vízzel, így időnként átáztak a falak, hogy azután a száraz időszak alatt kiszáradjanak. Ez tönkretette a téglákat. Most az alapok köré betonteknőt építünk, hogy a pincében többet ne legyen problémánk a talajvízzel. Állandó kapcsolatban vagyunk a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézettel, és velük egyeztetünk, hogy az ötleteinkből mi az, amit megvalósíthatunk. A munkába bekapcsoltuk a budapesti Lima Kft.-t, amelynek nagy tapasztalata van a régi és védett épületek renoválásában. Segítségre volt szükségünk, mert egy régi épületet kellett szinte eredeti formájába visszaállítanunk, de úgy, hogy még kétszáz év múlva is álljon. A Lima Kft.-t összekötöttük a Községközi Műemlékvédő Intézettel, így ők is tudtak közvetlenül egyeztetni. Utóbbinak az a legfontosabb, hogy az épület kívülről hogyan néz ki. Sajnos az eredeti tervek már nincsenek meg az archívumokban. A belső elrendezés számtalanszor változott, de a homlokzatot változatlan formában kell visszaállítani. A jelenleg is látható félkör alakú terasz a két világháború között épült ki, eredetileg nem volt ott. A házon lévő különböző díszítőelemeket lefényképeztük, de egy része rendkívül rossz állapotban volt, más része pedig korábban lehullott. Egy újvidéki céget bíztunk meg az elemek elkészítésével. Néhány elemet sikerült megőriznünk, de ez az egésznek körülbelül tíz százalékát jelenti. A Borsalino megnyitásakor felújították az épület egyik oldalát, de a díszítőelemeket hungarocellből készítették el – fogalmazott beszélgetőpartnerünk.

A teljes körű renoválásnak köszönhetően az épület minden oldala megújul
A teljes körű renoválásnak köszönhetően az épület minden oldala megújul

Az épület fő része eredetileg a Lázár cár utca felőli homlokzata volt, ami viszont az idők során háttérbe szorult, és a sugárút felőli része vált a központi részévé. Az új tervek szerint a főbejáratot az épület déli oldalán alakítják ki, ahonnan könnyen lejáratot tudnak biztosítani a pincébe.

A ház saját kúttal rendelkezik, a tetőn pedig napkollektorokat helyeznek el, vagyis egy energiahatékony épületről lesz szó.

Mint megtudtuk, a Lima cég három tervet készített el, és a DG Company ezek közül választotta ki a neki tetszőt, amit azonban a műemlékvédők javaslatára némileg módosítottak.

Jelen pillanatban az építészeti munkák kezdeti fázisa van folyamatban, és Igor Dulić szavai szerint egy hónap múlva kerülhet fel az új tető az épületre.

Az épületet felhasználásáról szólva az igazgató elmondta, hogy kínálatuk turisztikai szempontból hiánypótló lesz.

– Az épület egy turistaútvonalon helyezkedik el. A tervünk az, hogy az épület földszinti részében egy éttermet hozzunk létre, míg a pincében egy sörfőzdét alakítunk ki. A látogatóinknak lehetőségük lesz, hogy lemenjenek a pincébe, ahol egy vastag üveg mögött láthatják azt, hogy hogyan készül a sör. Az étterem és a sör a Basch 1887 nevet fogja viselni. A munka során összebarátkoztam az épület tulajdonosával, Basch Istvánnal, akinek sok fényképe van, és egyáltalán sok emlékkel rendelkezik a családja történetéből, ami ugyebár a város történetének egy darabkáját is jelenti. Úgy döntöttünk, hogy egy állandó kiállítást is berendezünk, amely segítségével a ház megépítésétől a második világháborúig fényképeken, dokumentumokon, berendezési tárgyakon keresztül elmeséljük a család és az épület történetét. Az épület tetőjét teljesen eltávolítottuk, és mivel igen magas homlokzatról van szó, úgy döntöttünk, hogy az emeleten hat apartmant építünk ki. A földszinti részen részben a pult felett egy tetőablak lesz, ami az eredeti épületben is megvolt, és amit a műemlékvédők meghagyása nyomán meg kellett tartanunk. Erre vitrázst helyezünk majd, a Basch család címerével – mondta a DG Company vezetője.

A Basch-ház Lázár cár utcai homlokzata hosszú ideje rossz állapotban volt – Google-utcakép 2014 októberéből
A Basch-ház Lázár cár utcai homlokzata hosszú ideje rossz állapotban volt – Google-utcakép 2014 októberéből

A Basch 1887 nevet viselő sört osztrák sörmesterek segítségével készítik el.

– Saját sörünk lesz, amit helyben lehet fogyasztani, de az is a terveink között szerepel, hogy egy egyedi csomagolást is készítünk neki, amit a visszatérő vendégek visszaválthatnak, amikor újra jönnek. Az 1924-ben alapított osztrák Salm cég a Belvedere kastély közelében lévő étteremben működtet sörfőzdét. A sörünket az ő receptjük alapján készítjük el, vagyis pontosan olyan sört ihatunk majd Szabadkán, mint Bécsben. A sörkészítéshez ugye vízre is szükség van, és mint ahogy említettem, van saját kutunk, amelyben nagyon jó a víz, de ezt a vizet a pincében lévő vízgyárban úgy dolgozzuk át, hogy annak paraméterei ugyanolyanok legyenek, mint Bécsben. A Salm cég sörmesterei fogják betanítani a mieinket, és jómagam is igyekszem elsajátítani a sörkészítést. Emellett azt is megbeszéltük, hogy az éttermünk kínálatának összeállításában, a receptek kidolgozásában is az ő segítségükre támaszkodunk. A cégünk körülbelül negyven embert fog alkalmazni – fogalmazott Igor Dulić.

A munkálatokat paravánnal rejtették el a kíváncsi tekintetek elől (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)
A munkálatokat paravánnal rejtették el a kíváncsi tekintetek elől (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Az étterem, kávézó és sörfőzde várhatóan a jövő év tavaszán nyit meg.

– Korábban ambiciózusabb terveink voltak, és naivan azt hittük, hogy újév körül meg tudunk nyitni, de ma már biztos vagyok benne, hogy ez nem valósítható meg. Látjuk, hogy milyen nehéz az építőanyagok és a különböző berendezések beszerzése, ezért óvatosabbak lettünk. Jelenleg az tűnik reálisnak, hogy a 2023-as év első felében nyitunk meg. Nem fogunk sietni, azt szeretnénk, ha minden tökéletes lenne a nyitáskor, hogy a sör az első naptól kezdve olyan legyen, amilyennek lennie kell. Ez egy időigényes feladat. A sör készítéséhez, valamint a konyhában szükséges berendezéseket már megrendeltük. Emellett időbe telik a nyílászárók és az új díszítőelemek elkészítése is – mondta a cégvezető.