2024. április 23., kedd

Harminc éve csak a tánc

Euro Show Dance Fest Magyarkanizsán

A tavasz kezdetét mivel is lehetne szebbel ünnepelni, mit egy fergeteges táncfesztivállal? Magyarkanizsán így ünnepelnek, idestova már harminc éve. Hogy mindez létrejöhetett, kellett egy jó ötlet, egy elszánt szervező és természetesen sok résztvevő. Magyarkanizsán március végén ebből sem volt hiány, hiszen négy országból mintegy ezerötszáz vállalkozó kedvű személy érkezett, hogy összemérje tánctudását. A gyógyfürdő sportcsarnokában lezajlott eseményen ugyanis ennyi táncos lábú ifjú mérte össze tudását, és akkor még a nézőkről és a kísérő szülőkről nem is esett szó, akik még inkább felduzzasztották a résztvevők számát. Ezt látva joggal mondható, hogy Magyarkanizsa a tánc fellegvárává vált egy teljes napra. A verseny, amit a versenyszellemmel párhuzamosan nagyon jó szórakozásnak és barátkozási lehetőségnek tekintenek a táncosok, reggeltől egészen éjfélig tartott. A legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály jelen volt és ropta a táncot a Euro Show Dance Festen. A modern táncok szemléjén, versenyén tíztagú zsűri bírálta el a kategóriákat, és megannyi látványos elemet felfedezhetett, csodálhatott meg a közönség is. Hogy minden létrejött, abban oroszlánrésze volt a versenyt harminc éve szervező és egykor megálmodó Szajkó Ezsébetnek, aki elmondta, hogy az ötlet nagyon régen és nagyon egyszerűen indult.

Fejsztámer Róbert polgármester és Szajkó Erzsébet főszervező (Fotó: Gergely Árpád)

Fejsztámer Róbert polgármester és Szajkó Erzsébet főszervező (Fotó: Gergely Árpád)

– Amikor elképzeltem ezt a rendezvényt, az alapgondolat az volt, hogy egy csokorba gyűjtsük az óvodában, iskolában megtanult koreográfiákat, hisz a pedagógusok sokat foglalkoztak a gyerekekkel. Az első fesztiválunk így alakult ki, és ennek sikerén felbuzdulva folytattuk ezt a hagyományt. A második alkalomra már nemcsak a környékbeliek jöttek, hanem Újvidék és Belgrád táncosai is megmozdultak, ezt követően pedig már külföldről is érkeztek résztvevők – mesélte a szervező.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján az összes olyan embert megjutalmazták, aki hozzájárult a verseny fennmaradásához és sikerre viteléhez.

Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert elmondta, örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy ilyen nagy múltú és értékes rendezvény van a városukban.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon boldog vagyok, hogy harmincadik alkalommal is sikerült megrendezni a Euro Show Dance Festet. Remélem, hogy a harmincadik, kerek évfordulós rendezvénnyel nem áll meg a verseny, hanem továbbra is töretlenül megtartják, és táncos generációkat nevelnek ki Magyarkanizsán – mondta Fejsztámer Róbert.

A versenyben részt vevőket tíztagú szakmai zsűri értékelte, elmondva a tanulnivalókat és rávilágítva a hiányosságra, kiemelve a nagyszerűségeket tovább is lendítették az úton a táncosokat, dicséreteikkel ösztönözve őket a táncaik tökéletesítésére. A zsűri elnöke, Fejsztámer Marianna elmondta, hogy a zsűri általában a kategóriától és korosztálytól függően figyel oda a résztvevőkre.

Lélegzetelállító elemek a színpadon (Fotó: Gergely Árpád)

Lélegzetelállító elemek a színpadon (Fotó: Gergely Árpád)

– A hiphop, a disco dance, a kortárs balett elemei is megjelennek itt a versenyen. Természetesen minden táncfajtának megvannak a maga jellegzetességei, amit elsősorban értékelnek a bírák. A csoportok tekintetében nagyon fontos az összhang és természetesen az, hogy egyáltalán a technika és a tánckivitelezés mennyire fejlett és mennyire jól tudták elsajátítani – mondta a zsűrielnök.

A magyarországi résztvevők is visszatérők. Dr. Kiszelyné Czibik Tünde, a Cholnoky mozgásművészeti stúdió vezetője a megnyitón úgy fogalmazott, hogy harminc még gombócból is sok, rámutatva ezzel a táncfesztivál nagyságára.

Ügyesek és szépek (Fotó: Gergely Árpád)

Ügyesek és szépek (Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Szajkó Erzsikével Szlovéniában 1989-ben ismerkedtünk meg, és onnantól kezdve a vajdasági magyarokkal hosszan tartó együttműködést alakítottunk ki. Egymás versenyeire folyamatosan eljártunk, és ki nem hagynánk egyet sem. A verseny azért vonzó számunkra Magyarkanizsán, mert nemcsak barátságos, jól szervezett, hanem olyan klubok vesznek részt, akik szeretettel fordulnak egymás felé, és összetartja a táncos közösséget – mondta a stúdióvezető.

Magyarkanizsai résztvevők is szép számban érkeztek, így a hazaiak egyik régi, mindenki által sokra becsült tanárát se hagyhattuk ki a véleményalkotásból. Cseszkó Károly a végzős középiskolásokat is egy csokorba gyűjti, ő tartja a tánciskolát is, de a több éve táncolókkal is foglalkozik a Bolero Táncklubban.

Színvonalas és szemet gyönyörködtető pillanatok és táncok a színpadon (Fotó: Gergely Árpád)

Színvonalas és szemet gyönyörködtető pillanatok és táncok a színpadon (Fotó: Gergely Árpád)

– Harminc éve minden egyes alkalommal részt veszünk a gyerekekkel a fesztiválon. Egész évben fáradhatatlanul dolgozunk, és ez is kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk azt, amit tanulunk. Ösztönzőek is ezek a versenyek, ezért a jó hangulat mellett mondhatni, hogy csapatot is építenek, de arra is sarkallják a táncosokat, hogy napról napra és évről évre jobbak legyenek – mondta az oktató.

A résztvevő gyerekek szemmel láthatóan mindannyian élvezték a versenyt, ami számukra szórakozás és kihívás is volt egyben. A harmincadik Euro Show Dance Fest pedig megkoronázta a magyarkanizsai tavaszt, melybe lendületet hozott a sok táncos, a szervezőknek pedig újabb erőt és bizonyságot adott arról, hogy valóban megéri ilyen fesztivált rendezni, akár még újabb harminc évig.

Nyitókép: Munkában a zsűri (Fotó: Gergely Árpád)