2024. április 19., péntek

A múlt ízei

Lezárult A feketehegyi háziasszony könyve című gasztroprogram – Bemutatták a program keretében kiadott könyvet

Pénteken este a bácsfeketehegyi színházteremben megtartották A feketehegyi háziasszony könyve című program záreseményét. Ezen bemutatták a Konyhakincs című könyvet, felszólalt Vázsonyi Csilla, aki a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság tagja, és Szentpéteriné Lévai Mária Kunhegyesről, valamint felléptek a bácsfeketehegyi népi énekesek és a tamburazenekar. A programot Simonyi Zsófia fotókiállítása követte a kultúrotthonban, valamint egy ételkóstoló az Ízőrző hétvégéken visszatanult régi ételekből. A program a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szervezésében valósult meg.

Konyhakincs (Lakatos János felvétele)

Konyhakincs (Lakatos János felvétele)

A feketehegyi háziasszonykönyve egy igen összetett program volt – mondta el Hajvert Lódi Andrea, a művelődési egyesület elnöke.

– 2021-ben kezdtük ezt a komplex programot, aminek volt egy kutatási része is. A kutatási anyag rendszerezése után ez egy kiadvány formájában megjelent, ami a Konyhakincs címet kapta. A kutatással párhuzamosan zajlott egy gyakorlati program is, amit Ízőrző hétvégéknek neveztünk. Ezeken az alkalmakon idős asszonyokat kértünk fel arra, hogy a fiatalabbaknak tanítsák meg egy-egy hagyományos étel elkészítését. Ezeken az alkalmakon a gyerekek voltak az úgymond zsűritagok, mivel ők kóstolták meg az itt elkészült ételeket. Az Ízőrző hétvégéken oktatóvideókat is készítettünk, úgyhogy a 9 elkészített ételről készült anyag nyilvánosan elérhető bárki számára az egyesületünk YouTube-csatornáján. Fényképek is készültek folyamatosan, ebből egy kiállítási anyag állt össze, amit a zárórendezvényen mutattunk be. Az Ízőrző hétvégék minden résztvevője pedig ételkiállítással készült. Igyekeztünk minél többfajta hagyományos bácsfeketehegyi ételt elkészíteni, amiket meg lehetett kóstolni – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy az emberek nagyobb lelkesedéssel reagáltak megkeresésére, mint amire számított. A program teljes futamideje alatt 60 ember vett részt benne, tanítóként, tanulóként, adatgyűjtőként és adatközlőként.

– Ez nagyon szép visszajelzés volt számunkra, hogy sokan fontosnak tartják. Ezért úgy gondolom, hogy érdemes tovább folytatni. Másrészt az is érdekes, hogy a településen, a közösségen belül is elindult az online interakció. Az Ízőrző hétvégék után sokan megosztották, hogy ők is elkészítették az adott ételt. Bekerült a köztudatba, hogy ez valami fontos, ez valami jó, és elkezdtek róla beszélni az emberek. A könyv iránt pedig óriási az érdeklődés – fogalmazott Hajvert Lódi, majd hozzáfűzte, hogy a komplex program elérte azt a hatást, ami a célja volt: felkeltette a figyelmet és felidézte a régi ízeket.

A közönség meg is kóstolhatta a régi ételeket (Lakatos János felvétele)

A közönség meg is kóstolhatta a régi ételeket (Lakatos János felvétele)

A kutatás szakmai felelőse Lódi Csilla történész, aki elmondta, hogy alaposan előkészítették a szakmai munkát.

– Kutatásunk egyik legfontosabb eleme egy részletesen összeállított kérdőív volt, amelynek összeállításában Vázsonyi Csilla néprajzos is segített nekünk. Ezek alapján készítettük az interjúkat, amelyek nagyon jó gerincét képezték a kiadványnak. A kiadványban különböző tematikák találhatók: húsételek, tésztaételek, tejtermékek stb. Az interjúalanyok születési éve nagyon széles skálán mozog, ebből a szempontból érdekesnek tartottam az interjúk meghallgatását és feldolgozását. Minden interjúalanyunk más évben született, és másképpen élt meg dolgokat, épp ezért nagyon sokoldalú lett a kiadvány – mondta el Lódi, majd arról is szólt, hogy 98 százalékban szájhagyományok alapján terjedő recepteket jegyeztek fel, mindössze egy-két olyan recept volt, amit egy nagyon régi receptes könyvből vettek át.

Nyitókép: A Konyhakincs alkotói beszélgetnek a kiadványról (Lakatos János felvétele)

Nyitókép: A Konyhakincs alkotói beszélgetnek a kiadványról (Lakatos János felvétele)