2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – Önkormányzati választásokat tartanak Koszovón

A szavazók 38 község polgármesterét és képviselőit választják meg ma Koszovón, ahol önkormányzati választásokat tartanak. A szerbek 10 községben vannak többségben, jelölteket pedig 11 önkormányzatban indítottak. Polgármesteri megbízatásra 26 szerb jelölt pályázik, akik közül 18-an szerb, 8-an pedig albán párt képviseletében szerepelnek.

A választásokon összesen 5.364 jelölt indult, akik közül 166-an pályáznak a polgárgármesteri posztra. 32 politikai pártnak, 34 polgári kezdeményezésnek, egy koalíciónak van polgármesterjelöltje, 23-an pedig függetlenkét mérettetik meg magukat.

Koszovóban 1 millió 885 ezer polgár voksolhat. A választóktól nem várják el, hogy oltottak legyenek koronavírus ellen, vagy negatív tesztjük legyen, csupán a távolságtartást követelik meg, a választást lebonyolítóktól és a megfigyelőktől viszont igen.

Az illetékes választási bizottság adatai szerint 11 óráig a választásra jogosultak 8,24 százaléka szavazott.

Albin Kurti koszovói kormányfő is szavazott a helyi választásokon, és arra kérte a polgárokat, hogy tömegesen járuljanak az urnákhoz. Mint mondta, szorosan együttműködik az önkormányzatok megerősítése céljából, számol be a helyi sajtó.

Közben négy személyt letartóztattak Klokot településen azzal a gyanúval, hogy kenőpénzt fogadtak el és adtak a választások kapcsán, jelentette az ügyészség. A hatóságok 48 órás vizsgálati fogságba helyezték az említett személyeket. Suva Rekában is őrizetbe vettek egy polgárt, mert akadályozta a szavazás folyamatát. Az ügyészség közleménye szerint az illető megzavarta a rendet és a békét, majd eltörte azt a fényrudat, ami ellenőrzi, hogy valaki szavazott-e már. A gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

A voksolást megelőző időszakban többször is fellángolt a feszültség a koszovói szerbek és albánok között: előbb a rendszámtáblák, majd a boltbezárások miatt.