2024. április 23., kedd

Káosz a rendszámtáblák körül

Ma reggel a koszovói rendőrség különleges egységei két átkelőhely, Jarinje és Brnjak közvetlen közelébe vonultak ki Koszovó északi részén, számolt be a KoSSev. A rendőrség tagjai a Koszovó északi részén bejegyzett kocsik rendszámtábláit elkobozzák, míg a szűkebb szerbiai rendszámú járművek tulajdonosainak próbatáblákat kell venniük, és biztosítást kell fizetniük, amiről a pristinai hatóságok korábban értesítették a szerb rendőrséget.

A Szerbiai RTV értesülései szerint a biztosítás 5 euróba kerül, és két hónapig érvényes.

Xhelal Sfeçla koszovói belügyminiszter Facebook-oldalán közleményt tett közzé, amely szerint a koszovói belügyminisztérium intézkedései a szabad mozgásról szóló megállapodás - különösen a járművek rendszámtábláira vonatkozó részeinek - végrehajtását célozzák meg.

Hozzátette, hogy szeptember 15-étől a "KS" megjelöléssel rendelkező rendszámtáblás járművek már nem közlekedhetnek, és az egyetlen hivatalos és érvényes rendszám az "RKS" jelzésű.

A koszovói rendőrség fellépése miatt a Koszovó északi részéről érkező szerbek elzárták az utat Jarinje felé. Goran Rakić, a Szerb Lista elnöke arra kérte Aleksandar Vučićot, Szerbia elnökét, hogy reagáljon a koszovói rendőrség tettére, ugyanerre pedig az Európai Uniót is megkérte.

Milica Andrić, az Új Társadalmi Kezdeményezés nevű civil szervezet képviselője kijelentette, hogy Koszovóban 9500 járművet érint az illetékesek intézkedése.

Igor Simić, a Szerb Lista alelnöke a Pink Televíziónak elmondta, hogy a történtekkel a brüsszeli megállapodást is megsértik, és reméli, hogy az ügyre találnak majd valamilyen politikai megoldást.

Aleksandar Vučić holnap 10 órára a Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülését hívta össze, amelyen a fő téma a koszovói események lesznek, tudta meg a Novosti.