2024. április 26., péntek

Huszonnégyből tizenkettő

Folytatódnak a munkálatok az Y-elágazáson

A Szabadkát elkerülő úgynevezett Y-elágazás terve 29 évvel ezelőtt született meg, ám a több évtizede húzódó projektum megvalósítása igen lassan haladt. Az elmúlt két évben azonban lényeges lépések történtek az ügyben, és a tervek szerint az év végéig befejeződnek a munkálatok. Kern Imre, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium államtitkára lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az idén összesen 12 kilométernyi útszakasz készül el, amellyel teljes hosszában átadhatják a forgalomnak az Y-ágat.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az Y-ág kiépítése sokszor elkezdődött, és sokszor újrakezdték. Gyakorlatilag csak 2017-ben és 2018-ban sikerült jelentős szakaszokat befejezni. 2017-ben befejeztük az autópályától a Békovai útkeresztőzésig vagyis a körforgalomig húzódó szakaszt, valamint a Zombori és a Topolyai út közötti szakaszt, tavaly pedig a Topolyai út és a békovai körforgalom közötti szakasz készült el. Az összesen 24 kilométer hosszú úthálózatból jelenleg 12 kilométer van forgalomban, ami azt jelenti, hogy az idei évre 12 kilométer maradt. Ez utóbbit két részre osztottuk és két közbeszerzési pályázatot terveztünk. Az elsőt még januárban írtuk ki, márciusban aláírtuk a szerződéseket, és az ebben foglalt munkálatok jelen pillanatban is folyamatban vannak, és jól haladnak. Két héttel ezelőtt egy másfél kilométernyi szakasz kiépítése befejeződött, ami azt jelenti, hogy ez már végső formájába került. Ezen a héten további másfél kilométernyi szakasz leaszfaltozására kerül sor. A munkálatok a tervek szerint november végére fejeződnek be. A második közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok megnyitására két héttel ezelőtt került sor. Egy ajánlat futott be, és jelen pillanatban folyamatban van az osztályozása, és ha mindent rendben találunk, kihirdetjük a győztest. Ez utóbbi tulajdonképpen a határátkelőhöz vezető szakaszt köti össze az Y-elágazással, és a tervek szerint ez is befejeződik az év végéig. A csatlakozást a határ közelében egy nagy körforgalommal oldjuk meg – fogalmazott Kern.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az államtitkár elmondása szerint 2017 előtt is több fontos feladatot elvégeztek, de ezek egy részét rosszul, így ezeket a munkálatok újrakezdése alkalmával ismét meg kellett csinálni. Tavaly például a Csantavéri út és a Belgrád–Budapest vasútvonal fölötti hídhoz vezető töltéseket teljesen le kellett bontani, és újra kellett építeni, ugyanez megtörténik az idén is, a Zombori úti vasúti híd és a tavankúti út feletti hídra vezető töltéseket kell újraépíteni. Kern szavai szerint az idén a köztársasági költségvetésből 1,7 milliárd dinárt különítettek el a munkálatok befejezésére. A beruházó a Koridori Srbije vállalat, míg a munkálatok kivitelezője a Vojput.

– Egy hatalmas befektetésről van szó, de azt hiszem, hogy Vajdaság és Szabadka megérdemli, mivel talán Szabadka az egyetlen olyan nagyobb város Szerbiában, ahol nincs kerülőút – fogalmazott Kern.

Az elkövetkező időszakban emellett két nagyobb infrastrukturális beruházás is lesz Bácskában, tudtuk meg az államtitkártól. Az egyik a Szenttamás és Kúla közötti útszakasz felújítását foglalja magában, a másik pedig a Zombor és Bezdán közötti út renoválását.