2024. július 13., szombat

Növekedés és erősödés

Hétéves a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezete

Fennállásának hetedik évfordulóját ünnepelte meg pénteken a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezete. A díszülésen többek között részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke, Pásztor Bálint köztársasági képviselő, a VMSZ elnökségi tagja, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Erdély Lenke, az újvidéki szervezetének elnöke, Szász Krisztián, Magyarország belgrádi nagykövetségének második titkára, Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum magyar művelődési központ vezetője, valamint Marija Obradović köztársasági képviselő, a Szerb Haladó Párt alelnöke is. Az ülésen többek között szó esett a helyi szervezet eddigi munkájáról, a VMSZ politikai és nemzetmegtartó törekvéseiről, céljairól, valamint az SZHP és a VMSZ együttműködéséről is.

A taglétszám a hét év alatt tizenegyről héromszáztizennyolcra nőtt (Ótos András felvétele)

A taglétszám a hét év alatt tizenegyről héromszáztizennyolcra nőtt (Ótos András felvétele)

A VMSZ belgrádi városi szervezete 2011. november 30-án 11 taggal alakult meg, emlékeztetett Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke, majd hozzátette, azon túl, hogy az elmúlt hét évben megsokszorozódott a tagságuk, tevékenyen részt vesznek a VMSZ működésében, nagy erőbefektetéssel munkálkodnak a szerb–magyar barátság megerősítésén és a két nemzet egymás közötti megértésén, valamint részt vesznek a városi képviselő-testület munkájában.
– Ebben az időszakban közel száz különféle fórumot szerveztünk, több eseményt székhelyünkön kívül, emellett konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken, tanácskozásokon vettünk részt. A hetedik évben pedig azzal is dicsekedhetünk, hogy egy tagunk bejutott a belgrádi városi képviselő-testületbe – mondta a helyi szervezet elnöke.

A helyi szervezet céljaival kapcsolatban elmondta, tovább szeretnék növelni a tagság létszámát, sőt a közeljövőben további két alapszervezetet nyitnak meg, folytatják a VMSZ programjának népszerűsítését, s tevékenyen részt vesznek a belgrádi problémák megoldásában és fáradhatatlanul dolgoznak tovább a szerb–magyar barátság megerősítésén. 

Pásztor István kiemelte, hogy a városi szervezet elmúlt időszaka igen gazdag hét esztendő volt, nemcsak a programok tekintetében, hanem a szervezet fejlődése szempontjából is.

– Egy szervezettel indultunk és ma meg már egy városi szervezetünk van, amelynek öt alapszervezete van, a tizenegy alapítótagtól pedig eljutottunk a 318 tagig. Ez igen impozáns fejlődés. Úgy látom, hogy az utóbbi években növekszik a belgrádi magyarok részvétele a VMSZ helyi szervezeteinek működésében – mondta a párt elnöke, majd hozzátette, hogy információik szerint megközelítőleg 3000–4000 magyar ember él a fővárosban.

– Ha úgy nézzük, akkor a Belgrádban élő magyarok tíz százaléka a Vajdasági Magyar Szövetség tagja. Persze nem mindannyian magyarok, vannak szerb tagjaink is, ezért az üléseink túlnyomó hányadát Belgrádban szerb nyelven tartjuk meg. Az, aki közösséget, értékközösséget vállal velünk, az függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszél, elfogadható számunkra. Büszke vagyok erre a szervezetre, annak ellenére is, hogy egyeseknek a VMSZ belgrádi szervezete szálka a szemében, de úgy gondolom, azok, akik az egész szervezetüket nem tudják olyan szintre felhozni, mint amilyen a belgrádi szervezetünk, foglalkozzanak inkább saját magukkal – mondta a párt elnöke.

A helyi önkormányzati, a tartományi és a köztársasági választások is megmutatták, hogy a VMSZ és a Szerb Haladó Párt közös fellépése összegyűjti a választókat, hangsúlyozta Marija Obradović, az SZHP alelnöke.

– Szerbia polgárai hisznek abban, hogy ez a partnerség jó eredményeket hoz, és függetlenül attól, mely nemzethez tartoznak, javíthat is az életükön – mondta az alelnök.
Szavai szerint a világban egyre erősebbek a nacionalista törekvések, sőt az Európai Unió országainak parlamentjeiben is egyre többször hallani, hogy ki milyen nemzetiséghez tartozik.

– Ez a fajta patriotizmus társadalomromboló, és éppen ezért mindennap ki kell hangsúlyoznunk a különbözőség előnyeit, vitathatatlan értékeit. Világossá kel tennünk, hogy Szerbia jövője nem a romboló magatartásban rejlik – vélekedett Marija Obradović, aki szerint a VMSZ ünnepi ülése is azt bizonyítja, hogy az emberek pozitív példákat szeretnek látni, és olyan csapatba akarnak tartozni, amely eredményeket ér el.

A rendezvény végén köszönőleveleket osztottak ki azon személyek számára, akik tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak a VMSZ belgrádi helyi szervezetének működéséhez.