2024. április 20., szombat

Megtizedelték a magyarkanizsai piacot

A közfelháborodást kiváltó akció után közel ezer kilónyi termékkel távoztak a felügyelők

Szokványosan indult a csütörtöki piacnap Magyarkanizsán, ahol hétfő kivételével mindennap kipakolnak az árusok, de a csütörtöki és a szombati napon a legtömegesebb a kínálat-kereslet.

Ilyenkor a környező településekről is érkeznek árusok és vevők is, akik a csütörtöki kanizsai piacot majdnemhogy ünnepnek is tekintik. Megnő a forgalom, alig akad parkolóhely ilyenkor a környéken. Most, a katolikus húsvétot megelőző héten azonban hatalmas felhördülést okozott a csütörtöki piacon történt „razzia”.

Ezt a szót még valamikor a kilencvenes évek végén tanultuk meg és azt takarta, hogy az illegálisan áruló piacosoktól összeszedték az árut. Most is valami hasonló történt, és a közvéleményt igencsak megbotránkoztatta. Történt ugyanis, hogy a piac legforgalmasabb, kora délelőtti óráiban megjelentek a felügyelők, akik minden olyan élelmiszert zsákokba gyűjtöttek és elvittek, melynek eredete papírral nem igazolható. Nem csak a magyarországi üzletekből származó kolbászokra és sajtokra kell gondolni, hanem a nyolcvanéves néni felpucolt tyúkjára is, amit azért vitt ki a csütörtöki piacra, hogy azt eladva majd be tud vásárolni az ünnepekre.

Nem tudott, sőt, majd szabálysértési eljárás indul ellene és mehet a kihágási bíróhoz. Az történt ugyanis, hogy egy Magyarkanizsán ritkán látott akció keretében megjelent egy szép nagy csapat, hét felügyelő, mindannyian rendőri kísérettel és öt perc alatt lezárták a teljes piac területét, és összeszedték a kutyaeledeltől kezdve a kajmakon át mindazt az árut, melyekre nem volt minisztériumi engedélyük és amelyek nem voltak bevizsgáltatva.

A piacot Magyarkanizsán a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat üzemelteti, melynek igazgatója, Pálfi Ervin, lapunknak adott nyilatkozatában elmesélte, hogy az ezt megelőző években volt hasonló eset, amikor figyelmeztették az árusokat, de semmit nem vettek el tőlük. Most azonban körülbelül ezer kilónyi termékkel távoztak a felügyelők, akik rendőri kísérettel járták be a piacot, mögöttük pedig már fel volt sorakozva a rabszállító jármű, de még a Zoo higiénia kamionja is.

– A köztársasági állategészségügyi felügyelőség munkatársai a magyarkanizsai piacot körbezáratták és pillanatok alatt a minisztériumi engedéllyel nem rendelkező árusoktól foglalták le a portékáikat, melyek nem bizonyítható eredetű, nem bevizsgált termékek. A piacnak van úgynevezett csarnok része, ahol az állati eredetű termékeket előírás szerint árulhatják, a kinti részen pedig mint mezőgazdasági termelők kínálhatják az áruikat – mondta az igazgató.

A tizenvalahány érintettől mintegy ezer kilónyi árut foglaltak le, ellenük pedig eljárást indítanak, ami a közvéleményben hatalmas felháborodást váltott ki!

Nyitókép: Nagy felháborodást váltott ki az akció (Fotó: Jenei Klementina felvétele)