2024. április 26., péntek

Foltokban sárgul az őszi árpa

Ada község határában vírusos és gombabetegségek támadják a kalászosokat

Kedvezőtlen hatással van a kalászosok termesztésére a szárazsággal párosuló nyárias ősz és az enyhe tél, valamint a szokatlanul meleg tavasz a szélsőséges hőmérséklet-ingadozással. Sok parcellán foltokban sárgul az őszi árpa, illetve megjelent a vörösrozsda a búza levelén. Csúzdi István adai gazdálkodó elmondta, hogy vírusos és gombabetegségek támadják a kalászosokat Ada községben, ahol nagyon tarka képet mutat a határ, nagyon meglátszik, hogy a gazdák hogyan vigyáztak a vetésre.

– Az őszi árpánál gondot okozott a nyáriasan meleg ősz, ami nagyon kedvezett a levéltetveknek. Róluk tudni kell, hogy ezek azok az élőlények, amelyek élen járnak a különböző vírusok terjesztésében akár az őszi árpánál, akár tavasszal az ipari paprikánál és a cukorrépánál. Ahol a levéltetvek megjelennek, ott számolni kell a vírus megjelenésével is. Sajnos ez történt az ősszel az árpáknál is. Azoknál a földműveseknél, akik nem figyeltek oda, hogy az árpában megjelentek-e a levéltetvek, és nem permetezték le rovarirtó szerrel a kártevőket, a parcellákon megjelent az árpa vírusos betegsége, amely sajnos ilyenkor, tavasszal jut kifejezésre, és abban nyilvánul meg, hogy az árpában foltok formájában sárgulás jelentkezik. Ezek a vírus okozta megbetegedés tünetei, amiből arra lehet következtetni, hogy az elsárgult foltokban nem lesz árpatermés. Egy parcellán nehéz felmérni, hogy 30, 40 vagy 50 százalékos terméskieséssel kell-e számolni, de az biztos, hogy a vírusfertőzött parcellákon lesznek kiesések – magyarázta a termelő, aki rámutatott, hogy a búzánál viszont a vörösrozsda okoz problémát, miután megjelent a növény levelein. – A búzáknál nagyon kis mértékben jelentkezett eddig vörösrozsda, bár jelentős, akár 30 százalékos terméskiesést is tud okozni, amennyiben nem kezelik. Ez egy gombabetegség, amire van megoldás, gombaölő szerekkel kell permetezni a búzát. A parcellákat érdemes rendszeresen figyelni és ellenőrizni, amennyiben bárhol kismértékben is megjelenik, azonnal beavatkozni. Ez spórák által terjed, minél nagyobb a fertőzés, annál kisebb annak az esélye, hogy teljes egészében megmentsük a hozamot, illetve annál nagyobb lesz a kiesés. Nagyon érdemes odafigyelni arra, hogy amint megjelenik a betegség a búzában, azonnal permetezni kell – figyelmeztetett Csúzdi István.

Az őszi és a téli csapadékhiány mellett a szélsőségesen ingadozó tavaszi hőmérséklet is megnehezíti a mezőgazdasági termelők munkáját. Az adai gazdálkodó kiemelte, hogy nehéz megjósolni az idei hozamokat, mivel egyik héten 25 Celsius-fok van, a másikon viszont már csak 5 Celsius-fok, amihez reggelente dér vagy akár fagy is társulhat. Ez nagyon megviseli a növényeket, és stresszes állapotot is előidézhet. A szélsőséges időjárás nagyon rossz hatással van a növények egyenletes fejlődésére. Sok esetben a termelők sem tudják, hogy mitévők legyenek, mert ha éjszakai fagyok vannak, akkor nem tanácsos permetezni a parcellákat. A tápanyag-utánpótlással is gondok vannak, miután a műtrágya ára a háromszorosára emelkedett. Csúzdi István megjegyezte, hogy sok helyen az ősszel nem használtak alaptrágyát a kalászosokra, ami most, tavasszal meglátszik rajtuk. Vannak olyan parcellák, ahol nemcsak szomjasak, hanem bizony éhesek is a kalászosok. 

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele