2024. április 25., csütörtök

„Nyughatatlan” nyugdíjasok Topolyán

Különböző programokat valósítanak meg, a tűzrevaló beszerzését is megszervezik

Igen aktív a Topolyai Községi Nyugdíjas-egyesület. Célul tűzték ki a nyugdíjasok érdekképviseletét, hogy jobbá tegyék idős polgártársaink hétköznapjait, és ezen intenzíven dolgoznak is. A járványhelyzet ugyan korábban gátolta őket, hogy kirándulásokat, sporttalálkozókat szervezzenek, tavaly azonban már sikerült az ilyen terveket is megvalósítani. Ortó Károly, az egyesület elnöke elmondta, hogy a kézimunkacsoport és a képzőművészeti csoport is műhelymunkák, kiállítások, szemlék, találkozók szervezésével hívta fel magára a figyelmet. Továbbra is az érdekvédelem, illetve az egészségügyi és szociális kérdések megoldása, valamint a tűzrevaló kedvezményes beszerzése szerepel a céljaik között. Tavaly a városnapi rendezvénysorozat keretében plakettel jutalmazták eddigi tevékenységüket. Áprilisban tervezik megtartani az egyesület évi közgyűlését, amikor részletes beszámoló hangzik majd el a tavalyi év tevékenységéről. A tűzrevaló beszerzése 2022-ben nem kis feladat volt, ugyanis folyamatosan emelkedtek az árak. Ennek ellenére sikeresen megoldották, kedvezményes feltételekkel tízhavi részletfizetésre le tudták szállítani az igénylőknek a tűzrevalót. Hangsúlyozta, hogy senki sem maradt az igénylők közül tűzrevaló nélkül, mindenki megkapta a fát vagy szenet.

A szakosztályok is sikeresen folytatták a működésüket. Az Ács József képzőművészeti csoport hetente egyszer vagy kétszer összejöveteleket tart, saját kiállításokat, táborokat, műhelymunkákat szerveznek. Az Orchidea kézimunkacsoport is nagyon aktív. A sportszakosztály szintén, hét sportban versenyeznek a nyugdíjasok, és az idén is megtartják majd a hat község találkozóját, amely tavaly is nagyon sikeres volt, amikor Pacsér volt a helyszíne.

A díjmentes gyógykezelésre tavaly 135 kérvény érkezett be a topolyai egyesületben, és 68-at hagytak jóvá, ők tíz napot tölthettek el hazai gyógyüdülőkben. Csomagot is osztottak tavaly is a kisnyugdíjasoknak.

Ortó Károly az idei év terveiről elmondta, hogy továbbra is folytatódik a tűzrevaló beszerzése. Idén 147 kérvényt adtak át a díjmentes gyógyüdülésre, várják az eredmények közzétételét. A Köztársasági Nyugdíjbiztosítási Alap a korábbi években is pályázatot írt ki a nyugdíjasok ingyenes gyógykezeltetésére, és az elnök emlékeztetett rá, hogy az öregségi, a rokkant- és a családi nyugdíjak kedvezményezettjei is pályázhatnak minden évben tíznapos ingyenes gyógyüdültetésre.

A nyugdíjas-egyesületnek a topolyai Fő utca 58. szám alatt található közös szolgálatában és a szintén ott található klubhelyiségben szeretettel várnak mindenkit. A 024/715-676-os telefonszámon is elérhetőek. Emlékeztetett rá, hogy számos előnnyel jár betagosodni az egyesületbe, hiszen amellett, hogy jó közösségbe tartozni, a különféle kedvezmények is kecsegtetőek. Két szakbizottság is működik, az egyik az egészségüggyel, a másik pedig a szociális kérdésekkel foglalkozik. Az önkormányzattal, az egészségházzal és a Vöröskereszttel is szoros és folyamatos az együttműködés. Kérelmeiknek, meglátásaiknak így a legtöbb esetben érvényt tudnak szerezni.

Végül Ortó Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy március 15-e óta igényelhető a nyugdíjaskártya, amely számos kedvezményre jogosítja fel majd birtokosait. A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap topolyai kirendeltségében kell igényelni, nem pedig az egyesület székházában, de ott is bővebb tájékoztatást, illetve segítséget nyújtanak az igényléshez.

Nyitókép: Tavaly polgármesteri plakettel ismerték el munkájukat – Ortó Károly a kitüntetéssel (Tóth Péter felvétele)