2024. április 18., csütörtök

Bábkiállítás és bábelőadás gyerekeknek, felnőtteknek

Adán és Moholon megünnepelték a bábszínház világnapját

Az adai Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület bábkiállítást és -előadást tartott március 21-e, a bábozás és bábszínház világnapja alkalmából Adán és Moholon. Kedden az adai színházteremben, majd szerdán a moholi Csobolyó Művelődési Egyesületben a néhai Jakobovics Margit adai bábos óvónő bábjaiból nyílt alkalmi kiállítás, illetve mindkét helyen bemutatták a Mátyás király és az igazmondó juhász című meséből készült előadást. Mészáros Enikő, az egyesület felelőse elmondta, hogy a rendezvénysorozatot az idén is megszervezték a bábszínház világnapja alkalmából, hogy felhívják a gyerekek és a szülők figyelmét arra, hogy mennyire fontos a bábjáték a legkisebbek testi, lelki és szellemi fejlődése érdekében.

– Az elmúlt évben elhunyt Jakobovics Margit óvó néni bábjaiból állítottuk össze ezt a kis tárlatot, amelyben mintegy negyven különféle báb tekinthető meg. Vannak ember- és állatalakok, fajtájuk szerint pedig kesztyű-, bot- és papírbábok. Főként azokat állítottuk ki, amelyekkel játszunk. Mindezt azért tettük, hogy még inkább felhívjuk a gyermekek és a szülők figyelmét arra, hogy mennyire fontos a bábjáték és a mese. A bábok megelevenedve előlépnek a meséből, ami szintén valóságossá válik. A gyerekek mindenben feloldódnak, közben gyógyul a lelkük, gazdagodik a szívük és fejlődik a beszédük és a szépérzékük. Majd esetleg ők is megpróbálhatják eljátszani, otthon a családdal bemutathatnak egy-egy mesét – mondta Mészáros Enikő, aki hozzátette, hogy Ada községben nagy az érdeklődés a bábszínház iránt. Egy-egy előadáson hetven-nyolcvan gyermek és szülő is részt vesz. A Jancsi Bohóc Bábszínháza évente tizenegy előadást mutat be, a nyári szünetet leszámítva minden hónapban egyet-egyet.

Az előadást Orovec Cecília, Vastag Mónika és Mészáros Enikő mutatta be, Berecz Tünde pedig a kiállításnál segédkezett. A rendezvénysorozat megvalósulását támogatta Ada község önkormányzata, az Apolo Gyógyszertár és az Oprema Promet szaküzlet. 

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele