2024. április 27., szombat

Partra szálltak az amerikaiak

Kormánytámogatást élvez a folyami turizmus fejlesztése

Az Első Gőzhajózási Társaság és az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet tagjai szerda délután ünnepélyesen bevárták azt az utasszállító turistahajót, amelynek érkezése a folyami turistaidény kezdetét jelzi városunkban. Az Amaverde nevű, folyami üdülőhajó kikötése a turistaszezon kezdetét jelzi Szerbia egész területén, a nagyjából száz, többségében amerikai turista a DP World cég által működtetett, a sétányon, a péterváradi híd közelében lévő kikötőjében szállt partra.

A színes fogadást követően a vendégek idegenvezetők vezetésével megtekintették a belváros nevezetességeit (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A színes fogadást követően a vendégek idegenvezetők vezetésével megtekintették a belváros nevezetességeit (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az utasokat szerb hagyományápoló egyesületek népviseletbe bújtatott lánykái kaláccsal kínálták. Az eseményen jelen voltak a városi önkormányzat, az építkezési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium, a kikötőkezelő ügynökség és az Első Gőzhajózási Társaság képviselői is. Tavaly 283 turistahajó kötött ki városunkban, 27.178, többségben németül beszélő utassal és mintegy 12 ezres személyzettel fedélzetükön.

Az idén 340 kikötésre számítanak, Ksenija Hajduković, a Kikötőkezelő Ügynökség munkatársa megerősítette azt a tényt, hogy az Újvidéki Kikötő évről évre eredményesebb, és hogy növekszik a hajón érkező turisták száma. – Ügynökségünk adatai szerint tavaly 1419 külföldi üdülőhajó kötött ki a nyolc, szerbiai, nemzetközi kikőtő valamelyikében, fedélzetükön 135 ezer utassal. Újvidéken tavaly 372 utasszállító hajó utasait, nagyjából 35.000 személy dokumentumát vámkezelték.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A tavalyi idény mutatói megközelítették a rekordokat megdöntő, 2019-es idény adatait, melyek országunk idegenforgalmának fellendülésére utalnak. Szerbiában Újvidék és Belgrád mellett Donji Milanovacon, Szendrőn, Kladovón, Galambócon, Kostolacon és Mitrovicán is fogadják a hajón érkező, külföldi turistákat, országunk nautikus lehetőségei különösen kecsegtetőek, igyekszünk teljességben kiaknázni őket, a Duna és a Száva folyókon keresztül összeköttetésbe kerülni az egész világgal. Új utaskikötők létesítését tervezzük a kormánnyal együttműködve, Szabácson és Zimonyban is kiköthetnek majd a hajók. Mindez a Hajózz Szerbiában! elnevezést viselő, kormánytámogatást élvező projekt keretében valósul meg, rámutatunk a folyami turizmus fejlesztésének előnyeire – magyarázta a szakértő.

Nyitókép: Az Amaverde fedélzetén nagyjából száz USA-beli turista utazik. Tavaly háromszor annyian érkeztek Újvidékre hajón, mint tíz évvel korábban, a 2019-es rekordévben pedig 430 turistahajó kötött