2024. március 28., csütörtök
OLVASNIVALÓ

Kora tavaszi filmrügyezés

MÁRCIUSI FILMBEMUTATÓK

A nyúlfarknyi februári hónap után már itt is az esztendő harmadik hónapja, amelynek 13. napján rendezik meg a sorrendben 95. Oscar-díjkiosztó gálát, és ekkor majd kiderül, hogy mely tavalyi filmek, illetve színészek vihetik haza az általuk hőn vágyott aranyszobrocskát. No, de addig sem maradunk betévő filmes adagunk nélkül.

A magyarországi mozik március 9-én kezdik el vetíteni Szikora János Hadik című történelmi filmjét Molnár ÁronSzalma TamásTrill ZsoltBordán Lili és Gáspár Sándor főszereplésével. Gróf futaki Hadik András magyar hadvezér csapatával 1757-ben hajtja végre a történelem egyik legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében elfoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon, és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, Hadik serege pedig azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba. A Hadik egy sodró kalandfilm, amely a magyar történelem egyik legdicsőbb, sajnálatos módon kevésbé ismert és tárgyalt mozzanatát dolgozza fel.

Március 16-ától a Shazam! Az istenek haragja (Shazam! Fury of the Gods) című képregényfilmet kezdik el vetíteni. A magyarországi mozik ezen a héten is megörvendeznek minket egy magyar alkotással.

Ezúttal Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét nézhetjük meg. A nagy sikerű Nyócker rendezője az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

E hónap 23. napján mutatják be a John Wick mozifilm-széria 4. felvonását. Egy újabb hét a hónapban, és egy újabb magyar film a magyarországi mozikban. Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjének főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával.

Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Azonban a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve. Az érzékeny és mélyreható filmdráma a szarajevói filmfesztiválon debütált, majd a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első nagyjátékfilm főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. A film magyarországi premierje a 2022-es miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az erős nemzetközi mezőnyben a fesztivál nagydíját nyerte el. 2023 februárjában a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

A hónap utolsó előtti napján kezdik el vetíteni a filmszínházak a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület (Dungeons&Dragons: Honor Among Thieves) című fantáziafilmet, amelyben egy sármos tolvaj és különc kalandorokból álló bandája nagyszabású akciót terveznek egy elveszett ereklye megszerzéséért, de a dolgok veszélyesen kisiklanak, amikor a rossz emberekkel húznak ujjat... A film a legendás szerepjáték gazdag világát és játékos szellemét ülteti át a mozivászonra.

Úgyszintén ezen a napon kezdik el vetíteni Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor Műanyag égbolt című első mozifilmjét, ez egy ambiciózus sci-fi animáció, mely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.