2024. április 24., szerda

Inspiráló történetek egy kötetben

Máriás Endre A siker arcai című könyvét mutatták be Zentán

Kedd este a Zentai Alkotóházban bemutatták Máriás Endre A siker arcai című kötetét, mely kapcsán Homolya Horvát Ágnes, a Magyar Szó Tiszavidék rovatának szerkesztője beszélgetett a könyv szerzőjével és Fodor István szerkesztővel. A könyv szerzője, Máriás Endre az elmúlt két évtizedben újságíróként, szerkesztőként és immár a Magyar Szó főszerkesztő helyetteseként tevékenykedik. Az olvasók olyan interjúkat, riportokat és jegyzeteket olvashatnak a kötetben, amelyek valódi érzéseket és gondolatokat közvetítenek. A szerző a kiadvány kapcsán elmondta, hogy az ötlet 2015-re nyúlik vissza, amikor az Újvidéki Rádióban elindult A siker arca című műsora.

– Maga ez a műsor az Újvidéki Rádióban még 2015-ben indult, fogalmazhatnék úgy is: abban az évben a születésnapomkor ezt kaptam ajándékba, hogy elindulhatott ez a műsor. Nagyon örültem neki, mert egy olyan műsort szerettem volna készíteni amelyből, úgy éreztem, kevés van. Hiány van olyan műsorokból, amelyekben valódi gondolatokat közölhetünk egymással, illetve a hallgatósággal. A hírekben és a mindennapi rohanásban folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy frázisok és közhelyek hangzanak el, amik felett sokszor átsiklunk. Nincs idő arra, hogy olyan állandó értékekről gondolkodjunk és beszélgessünk, amelyekből mások is inspirálódhatnak. Ez volt az egyik elindító gondolatom a műsor kapcsán. A másik ennél kicsit öncélúbb, olyan személyekkel szerettem volna beszélgetni, akikkel már ismerjük egymást és egyébként is nagyon szívesen leülnénk egy kávét meginni, de erre valahogy a mindennapok során nem kerítünk alkalmat. Másrészt pedig olyanokkal, akiket nem ismerek személyesen, de szívesen megismernék, beszélgetnék velük, meghallgatnám a véleményüket, élettörténetüket. Amikor az első néhány adás elhangzott, akkor már többen felvetették, hogy milyen izgalmas lenne ezeket a beszélgetéseket egyszer majd kötet formájában is megjelentetni. Akkor még úgy tűnt, hogy ötven adás fog ebből a sorozatból elkészülni, azóta eltelt nyolc év és nagyjából a négyszázadik adás felé közelítünk – mesélte a könyv szerzője.

A több száz adás közül igen csak nagy fejtörést okozott az interjúk kiválasztása, hiszen ennyi év alatt sok színes egyéniség mesélte már el saját történetét a műsorban.

– Lehetetlen ennyi interjút és ennyi fél órás beszélgetést kötetek formájában megjelentetni még akkor is, ha sorozatot készítünk belőle. Nyilvánvaló volt, hogy szelektálásra lesz szükség, azonban én nem tudtam dönteni. Nem tudtam dönteni, mert nem szerettem volna senkit sem megsérteni azzal, hogy egyik interjút értékesebbnek gondolom a másiknál, azáltal, hogy megjelentetem a kötetben. Végül az a válogatási szempont mellett döntöttünk, hogy azok az interjúk kerüljenek bele, amelyek már megjelentek nyomtatásban a Magyar Szóban, ezzel egy picit levettem a saját vállamról a terhet és felelősséget. Azt gondolom, így is egy nagyon színes kép rajzolódott ki, bár úgy érzem, hogy annyi fontos beszélgetés kimaradt, de talán egy másik kötetbe bele kerülnek majd ezek is. Amikor eldőlt, hogy a Magyar Szóban megjelent írások kerülnek bele a kötetbe, akkor úgy döntöttünk, hogy nemcsak az interjúk, hanem riportok és jegyzetek is, pontosan azért, mert azt gondolom, hogy a publicisztikai műfajok közül a vélemény műfajok azok, amelyek a legközvetlenebbül tudnak hatni az olvasóra – mondta Máriás Endre a könyvben olvasható írások kapcsán.

Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója, a könyv szerkesztője elmondta, hogy első alkalommal számára is soknak tűnt az anyag terjedelme, mégis izgalmas és érdekes volt számára a könyv szerkesztése.

– Maga a szerkesztés olyan szempontból könnyű volt, hogy megegyeztünk a szerzővel, a megjelenés dátuma szerint közöljük a szövegeket. Hiszen az anyag eklektikus olyan szempontból, hogy sokfajta embert és témát ölel fel, ezért csoportosítani nem nagyon lehetett. Itt leginkább az interjúkra gondolok, amelyekből ötvenhat található a kötetben, a másik két fejezetben riportok és jegyzetek kaptak helyet. Érdekes és izgalmas volt olvasni ezeket az írásokat – mondta Fodor István.

Az est folyamán a szerző az interjúk során szerzett kellemes találkozásokról, érzésekről és élményekről is beszélt, melyek meghatározó pillanatok voltak számára. Kiemelte többek között Kertész Zsuzsa, Kazinczy-díjas magyar televíziós bemondónőt, Halász Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznőt és énekesnőt és még sokakat, akikkel volt szerencséje az elmúlt nyolc évben interjút készíteni. Hozzátette azt is, hogy a siker kapcsán sokat gondolkodott azon, ki milyen módon fogalmazta meg, és úgy véli, az interjúalanyok válaszaiban a közös nevező minden esetben a befektetett munka volt, ami nélkül nem létezhet valódi siker.

Nyitókép: Gergely József felvétele