2024. április 23., kedd
FORMULA–1

Nyomasztó Red Bull-fölény, egy kis káosszal

Kettős Red Bull-sikert és a végén alapos káoszt hozott a világ leggyorsabb utcai pályáján, a szaúd-arábiai Dzsiddában megrendezett idei második F1-es futam. A megszokottaktól eltérően ezúttal Sergio Pérez nyert, mert Max Vertsappen a szombati időmérő edzést technikai gondok miatt feladni kényszerült (később tengelyt és váltót is cseréltek a kocsiján), a rajtnál a 15. helyre került, így „csak” a dobogó második fokára állhatott fel. A kíváncsi tekintetek azonban ismét az Aston Martinra irányultak, mert Fernando Alonso a második rajtkockát kaparintotta meg, de a start után rögtön az élre került, ám mivel nem szabályosan sorolt be, öt másodperces büntetést kapott. Az Aston tapadása azonban végig kiváló volt, a kétszeres világbajnok a pódiumon végzett – volna, ha a végén a FIA ismét nem bünteti meg tíz másodperccel. A csapat azonnali óvást nyújtott be, amit a szövetség végül elfogadott, így utólag Alonso mégis visszakapta a harmadik helyét. Ennek okán a nemzetközi sajtó szétszedte a FIA-t, mondhatni, teljesen jogosan, hiszen a jelek szerint a versenybíróság teljesen összezavarodott, s az Aston Martin hét korábbi olyan felvételt mutatott be, amiért más csapatokat nem büntettek meg ugyanazért a „vétségért” (amikor Alonso a futam közben letöltötte a rajt után rá kiszabott öt másodpercet, akkor az egyik szerelő még azelőtt ért hozzá a versenyautóhoz, mielőtt lejárt volna a büntetés…).

Fernando Alonso joggal ünnepelt (Fotó: Beta/AP)

Fernando Alonso joggal ünnepelt (Fotó: Beta/AP)

Maga a verseny nem volt túl érdekes, hiszen a Ferrari és a Mercedes is halványan teljesített, így nagyjából mindenki egyetért abban, hogy két futamból az idén másodszor duplázó Red Bull óriási fölényével zárul majd ez a versenyév is.

Szaúdi Nagydíj, Dzsidda (50 kör, 308,450 km): 1. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:21:14.894 óra, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 5,355 másodperc hátrány, 3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 20,728 mp h stb. A vb-pontverseny állása: 1. Verstappen 44 pont, 2. Pérez 43, 3. Alonso 30 stb. Csapatok: 1. Red Bull 87 pont, 2–3. Aston Martin és Mercedes 38 stb.

RALI-VB

Ogier mexikói rekordja

A nyolcszoros világbajnok Sébastien Ogier nyerte meg a Mexikó-ralit, a világbajnoki sorozat idei harmadik futamát. A Toyota francia versenyzője az idén nem indul el minden vb-viadalon, ezzel együtt mostani sikerével az összetettben is az élre állt. A 39 éves Ogier hetedszer diadalmaskodott Mexikóban, ez eggyel több, mint amennyi honfitársának, az eddigi rekorder kilencszeres vb-győztes Sébastian Loebnek van. A rali-vb az április 20. és 23. között sorra kerülő Horvát Ralival folytatódik.

Sébastien Ogier és navigátora, Vincent Landais mexikói módra pezsgőzött

Sébastien Ogier és navigátora, Vincent Landais mexikói módra pezsgőzött

Mexikó-rali (23 gyorsasági szakasz, 320,23 km): 1. Sébastien Ogier (francia, Toyota Yaris GR Hybrid) 3:16:09,4 óra, 2. Thierry Neuville (belga, Hyundai i20 N Hybrid) 27,5 másodperc hátrány, 3. Elfyn Evans (walesi, Toyota Yaris GR Hybrid) 27,9 mp h stb. Az összetett élcsoportja: 1. Ogier 56 pont, 2. Neuville 53, 3. Kalle Rovanperä (finn, Toyota Yaris GR Hybrid) 52 stb.

Nyitókép: Fernando Alonso joggal ünnepelt (Fotó: Beta/AP)