2024. április 20., szombat

Ellenőrizze szolgálati idejét otthonról!

Sokan vannak, akik csak röviddel a nyugdíjaztatás előtt néznek utána, hogy nyilvántartják-e a nyugdíjbiztosítóban az összes szolgálati évüket, nincs-e esetleg olyan időszak, amire a munkaadó egykor mégsem fizette be a járulékot, nem történt-e netán tévedés a nyilvántartásban. A kellemetlen meglepetések és bonyodalmak elkerülése végett érdemes ellenőrizni az adatokat, csakhogy a munkakönyvek kora rég lejárt, így ezt ma már a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) fiókintézeteiben lehet elvégezni, lakhelytől függetlenül. A legegyszerűbb mégis otthonról, az interneten megkeresni az elismert, vagyis járulékokkal lefedett szolgálati időre vonatkozó bejegyzéseket.

Csupán egyszer kell személyesen elmenni a nyugdíjbiztosítóba, mégpedig azért, hogy az érdeklődőnek kiadjanak egy PIN-kódot, amivel később bármikor és akárhányszor elvégezheti az ellenőrzést. Egy űrlap kitöltésével kérhető a kód, melyet a biztonság kedvéért és az adatvédelem érdekében nem küldenek meg elektronikus úton, így személyesen kell kérni és átvenni, kiadása ingyenes. A PIO tájékoztatása szerint a kód korlátlan időre szól, de később meg is lehet változtatni, illetve, ha valaki elfelejtené vagy elveszítené, újat kérhet a nyugdíjbiztosító kirendeltségében.

A PIN-kód birtokában a www.pio.rs címen az elektronikus szolgáltató ablakra kell kattintani (elektronski servis za građane), és itt beírni a kért adatokat. A bejelentkezés után már csak az marad hátra, hogy rákattintsunk a nyilvántartási jelentésre (Izveštaj o podacima iz matične evidencije), és máris láthatjuk, melyik munkáltató mikor, mennyi időre, és milyen összegű járulékot fizetett be. Hogy összesen mennyi a „munkakor”, azt mindenkinek magának kell összeadnia. Szükség esetén lehetőség van az adatok javítására, ehhez azonban hiteles bizonyítékokat kell benyújtani.