2024. április 27., szombat

Zenta feltörekvő művészei

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzős diákjainak érettségi kiállítása

Idén is, mint minden évben, megrendezték a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium érettségi kiállítását, melyen a képzőművészeti szakon végző hallgatók alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítás csütörtök este nyílt meg a Zentai Városi Múzeumban, és március 28-ig lesz megtekinthető. A megnyitóra sok hozzátartozó és művészetet kedvelő látogató érkezett. Csikós Pajor Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója beszédében meleg szívvel köszöntötte a volt diákokat, a szülőket, a tanárokat és minden érdeklődőt. További sok sikert kívánt az idén végző hallgatóknak, és reméli, hogy a művészetek világában mindannyian megállják majd a helyüket.

– A 2022/23-ban érettségiző képzőművész szakos diákok kiállítását tekinthetik meg ma itt. Nagyon változatos, sokszínű és érett munkákat állítottak ki a gyerekek. Köszönöm szépen ennek a generációnak is, hogy odatették magukat a négy év folyamán, hogy akartak tanulni, és hallgattak azokra, akik igyekeztek őket tanítani. Mindegyikőjükben kiforrt egy önálló egyéniség, mindenkinek van egy saját stílusa. Mindehhez a megtett munkához őszintén gratulálok a gyerekeknek és a képzőművészeti szakos tanároknak is – mondta az igazgatónő.

Balla Ákos osztályfőnök egy meglepetéssel készült diákjainak, melyet megható, mégis szórakoztató beszéde után lepleztek le. A diákok első osztályban készített portréit kötötte csokorba, ami még inkább alátámasztja fejlődésüket a megtett úton. Közös történetekkel és megható sorokkal szólt osztályához és a jelenlévőkhöz.

– A kedvenc kérdésem, amivel mindent meg lehet magyarázni. Mennyi idő alatt készült el? Az első pillanattól, amikor a gyerekek először ceruzát vagy krétát fognak, az első vonallal kezdődik minden, az első folttal a falon vagy a garázs oldalán. Aztán következnek az őszinte és gyönyörű ovis rajzok, ahol anya a legszebb és apa a legerősebb, a tesó a legkisebb, a fák az égig érnek, és Luke Skywalker és még Pókember is a család része. Utána jönnek az iskolás évek, a kevésbé sikeres iskolai rajzok, a pubertáskori hisztériák és próbálkozások. Hogyan rajzoljak lovat, embert autót vagy a legszebb fiút vagy lányt az osztályban. A ma kiállító diákoknak, az osztályomnak ezután a Bolyai következett. Az első osztályba iratkozással belekerültek ebbe az új világba, lehet, hogy néha kicsit unalmas és nehéz volt ez a része a tanulás folyamatának. Aztán harmadikra kezdett letisztulni, jöttek az eredmények. Majd negyedikre beért az első vonal, az őszinte, a gyönyörű, a giccses, az aránytalan, a sikertelen, a hisztériás, az előkészítős, a kockák, a formák, a színek, a művtöri, a multi, a digitális meg a többi. Ez a válasz. Ennyi idő kell hozzá, ennyi munka, és ami a legfontosabb, kitartás és elhivatottság – tette hozzá Balla Ákos osztályfőnök, könnyeket csalva diákjai szemébe.

Nyitókép: A sokrétű kiállítás március 28-ig lesz megtekinthető a Zentai Városi Múzeumban (Fotó: Gergely Árpád)