2024. március 29., péntek

Virágköntösbe öltözik a város

Az újvidéki Városi Kertészet Közvállalat melegágyaiban előkészítenek 100 ezer tő egyéves virágot, ezeket június elején ültetik majd el a város virágágyásaiban.

A tereket és utcákat calibrachoák, petúniák és díszcsalánok díszítik majd. Az ültetvényesben cseppecskevirágokat is előkészítenek. A virágokat fóliasátrakban nevelik fel, és mivel a nyári időszakban virágoznak, ezért június elején ültetik el őket a koratavasszal virágzó tulipánoknak a helyére. A fóliasátrakban a virágok előkészítésében a Mihajlo Pupin középiskola diákjai is részt vesznek, ez a gyakorlati oktatás részét képezi.

Miloš Egić, a Városi Kertészet Közvállalat igazgatója elmondta, hogy egész évben megállás nélkül dolgoznak a zöldfelületek gondozásán.

– A facsemeték és virágok ültetése a munkánknak talán a legszebb részét jelenti. A 100 ezer tőnyi virág nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy székvárosunk a tavasz és a nyár folyamán még szebb és vonzóbb legyen, mint volt – mondta Egić.

A tavaszi városrendezésben nagy számú kertész vesz részt.

Danijela Andrić, a Városi Kertészet Közvállalat igazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a munkafolyamat során összegyűjtik a lehullott faleveleket, a fákat pedig bepermetezik különféle növénybetegségek, kártékony rovarok és gombák ellen.

– Újabb facsemetéket is ültetünk. Csak januárban és februárban csaknem 700 facsemetét ültettünk el. A Népfront utcában található elválasztó szigeten mintegy 2500 növény kerül a cserepekbe. Saját készítésű komposztot használunk – magyarázta Andrić.

A közvállalat márciusban is folytatja a pázsitok és a parkok zöldfelületeinek tisztítását és gondozását. Kedden 520 fát és 2190 négyzetméternyi területű sövényt permeteztek le Péterváradon a Mollinary parkban és a Jovan Dučić Általános Iskola közelében található parkban. Háti permetezővel kezelték az Újtelep és a Heréskert városrészek között elterülő, új park növényzetét, vagyis 483 fát és mintegy 400 négyzetméternyi sövényt. Szerdán a péterváradi vár növényzetét permetezték.

Nyitókép: Százezer tő egyéves virág elültetésére készülnek a kertészek