2024. március 29., péntek

A hősökre emlékeztek Topolyán

A Vajdasági Magyar Szövetség Topolya községi szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes körzeti szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a topolyai Nyugati temetőben a Hősök sírjánál az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából.

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjainak tolmácsolásában hangzott el a magyar Himnusz, majd Benei Rebeka, az Aurora Beszédművészeti Műhely tagja Petőfi Sándor A tél halála című versét szavalta. Tomik Nimród, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez. A történész a 175 évvel ezelőtti események kevésbé ismert részleteire is kitért, illetve Petőfi életének kevesek által ismert pillanataira. Emlékeztetett rá, hogy a pest-budai helyszínen békés forradalom zajlott, ami Európa más városaira nem volt jellemző, mert ott már vér is folyt. A magyar fővárosban pedig bizakodó hangulatban zajlottak az események, fiatalok vonultak az utcákra, tavaszi hangulata volt az eseményeknek.

Becskei Tibor, a VMDP körzeti elnöke a szabadságról és az önrendelkezésről beszélt, ami a legfontosabb az ember életében, és a megemlékezés egyben üzenet az elkövetkező generációknak.

Szakály József topolyai plébános mondott imát a hősökért, előtte Petőfiről, illetve Arany Jánosról is szólt. Véleménye szerint szüksége van a nemzetnek olyan jellemekre is, mint Petőfi volt, aki indulatosan tudott kiállni a szabadságjogokért.

Az önkormányzat nevében Szatmári Adrián polgármester és Mentus Lívia tanácstag koszorúzott (Tóth Péter felvétele)

Az önkormányzat nevében Szatmári Adrián polgármester és Mentus Lívia tanácstag koszorúzott (Tóth Péter felvétele)

A jelenlevők közösen imádkoztak, majd a koszorúzás következett. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Balogh György konzul koszorúzott. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében dr. Crnkovity Gábor helyezte el a kegyelet virágait, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Tomik Nimród és Méhes Béla, a VMDP és a VMSZ topolyai helyi szervezete nevében Fazekas Róbert és Becskei Tibor. Az önkormányzat nevében Szatmári Adrián polgármester és Mentus Lívia, a községi tanács tagja, a topolyai helyi közösség képviseletében Szatmári Mihály és Szabó Szabados Szilvia koszorúzott, a VMSZ községi Női, Nyugdíjas- és Ifjúsági Fórumának nevében Frindik Rózsa, Kovács Viktor és Márkus Zoltán. A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat és a Vox Humana emberbaráti szervezet nevében is koszorúztak.

A megemlékezés este a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában folytatódott, ahol a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ a forradalom és szabadságharc kitörésének 175., valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából adta elő ünnepi műsorát, melynek címe: Büszkén vallom, hogy magyar vagyok! Fellépett a Cirkalom és a Csiripiszli táncegyüttes, a Csalóka és a Fokos a zenekar, valamint Molnár-Krekity Olga és Hajvert Ákos versmondók.

Nyitókép: Tóth Péter felvétele