2024. március 29., péntek

Mától igényelhető a nyugdíjaskártya

Felhasználása október 1-jén kezdődik

A korábbi bejelentésekkel összhangban a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjaskártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor. Használatának kezdetét október 1-jére jelentették be.

A Hivatalos Közlönyben megjelent szabályzat szerint kártyafelhasználó lehet minden nyugdíjas, továbbá az ápolási és segélynyújtási, valamint egészségkárosodási pótlékra jogosultak, a rokkantak (köztük a rokkant gyermekek is), valamint a munkanélküliség időszakára járó ideiglenes segélyben részesülők, akiknek nincs rokkantsági nyugdíjuk. A kártya személyesen vagy elektronikus úton (törvényes képviselő vagy meghatalmazott személy által is) igényelhető. Ha interneten kérik, a www.pio.rs internetcímet kell beírniuk, majd rákattintani a bejelentkezést szolgáló ablakra (Prijava korisnika za penzionerske kartice), ahol az ígéretek szerint mától megtalálható a kitöltendő űrlap (tegnap még nem működött).

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

A kiadott kártyákról a nyugdíjbiztosító vezet nyilvántartást, a kártya a PIO tulajdona, és személyes használatra adják ki, díjmentesen. Az árucikkek és szolgáltatások fizetésekor a kártya felhasználója pontokat kap: minden elköltött 500 dinár után 1 pont jár a PIO-tól. A hónap folyamán megszerzett pontok értéke nem haladhatja meg a szerbiai átlagnyugdíj összegét. A nyugdíjaskártya-tulajdonos az összegyűjtött pontok alapján juthat bizonyos kedvezményekhez, árengedményre jogosulhat, ajándékot kaphat stb. A megszerzett és felhasznált pontokat a PIO tartja számon, a pontokat nem lehet pénzre váltani, és nem ruházhatók át más személyre. A nyugdíjbiztosító az interneten közzéteszi a kedvezményeket nyújtó cégek listáját. Korábban elfogadott ajánlásaiban a kormány azt javasolta a köztársasági és tartományi szerveknek, valamint a helyi önkormányzatoknak, hogy foganatosítsanak intézkedéseket, melyek révén a kártyafelhasználók kedvezményekben részesülhetnek, a magán- és köztulajdonban levő jogi személyeknek és vállalkozóknak pedig azt, hogy tegyék lehetővé ezeknek a kedvezményeknek az érvényesítését.

Siniša Mali pénzügyminiszter arra hívta fel a felsorolt kategóriákba tartozó polgárokat, hogy mától kezdve minél többen kérjék a kártyát, azaz használják majd ki a felkínált kedvezményeket. Mint mondta, a kártya igénylése egyszerű, a nyugdíjbiztosító minden kirendeltségében lesz olyan személy, aki segít kitölteni az űrlapot. Folynak a tárgyalások az üzlethálózatok, bevásárlóközpontok illetékeseivel, hogy minél többen kapcsolódjanak be az akcióba, és várható, hogy „egyes nagykereskedelmi láncok jóváhagyják az engedményeket a nyugdíjasoknak”. A nyugdíjaskártyák „új generációja” sokkal több kedvezményt nyújt a régi, 2018 óta kiadott kártyáknál, melyek felmutatásával az idősek buszon vagy vonaton most is olcsóbban utazhatnak, illetve egyes üzletekben és gyógyszertárakban engedményt kaphatnak.

Mali azt is megemlítette, hogy az eddiginél több pénz áll rendelkezésre az évente megszervezett ingyenes gyógyüdülésre, és ennek köszönhetően az idén már 15.000 nyugdíjas tölthet el tíz napot valamelyik hazai gyógyfürdőben. A nyugdíjbiztosító által készített tájékoztató kiadványban, amelyet minden nyugdíjas címére eljuttatnak, erről és minden más, nyugdíjasokat érintő kérdésről tájékozódhatnak az idősek. A miniszter emlékeztetett Vučić államfő minapi bejelentésére is, mely szerint még az idén kétszámjegyű nyugdíjemelés várható.

Nyitókép: (Fotó: Dávid Csilla)