2024. április 26., péntek

Partnerség a tudományban és a kutatásban

A tartományi kormány közös, vajdasági és a boszniai projekteket támogat

A tartományi kormány az idén 24 millió dinárral támogatja a vajdasági és a boszniai Szerb Köztársaság tudományos kutatószervezeteinek közös projektumait. A Tartományi Képviselőház dísztermében tegnap Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár nyújtotta át a támogatási szerződéseket a tudományos intézetek képviselőinek.

 – A program keretében 24 projektum részesült támogatásban. A tartományi kormány 5 orvostudományi, 4 műszaki, 2 technológiai, 5 társadalomtudományi és 1 sportprojektumot finanszírozott. Évről évre magasabb összeget fordítunk a projektumokra, tavaly 12 millió dinárt, az idén már 24 milliót. Ennél azonban sokkal fontosabb az együttműködés elmélyítése és a kulturális kapcsolatok erősítése. A tartományi kormány nem tett különbséget az Újvidéki vagy a Banjalukai Egyetem között. Ez mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy jobb eredmények szülessenek nemcsak a tudományban, hanem a gazdaságban is. Fontos, hogy partnerek legyünk a tudományos és kutatási tevékenységekben. Remélem, hogy a jövőben is sikeres lesz az együttműködés, és közösen magasabb szintre emelhetjük a tudományt– fogalmazott Milošević.

Željko Budomić, a boszniai Szerb Köztársaság tudományos, technológiai, fejlesztési, felsőoktatási és információs minisztere elmondta, hogy ezek a projektumok elmélyítik a két ország közötti akadémiai és intézmények közötti együttműködést.

– A két ország immár negyedik éve együttműködik a tudományos kutatásokban. Ezek mindenekelőtt orvosi, műszaki és társadalomtudományi területeket érintő projektumok. Az akadémiai közösségnek fontos lenne a jövőben is együttműködni, hiszen csak így fejlődhet – fogalmazott Budomić.

Nyitókép: A Banjalukai Egyetem épülete