2024. április 20., szombat

Vágott vagy cserepes?

Már tegnap virágba borult városunk központja

Ma van a nemzetközi nőnap. Szokás szerint ezen a napon a férfiak virággal kedveskednek hölgy rokonaiknak, párjuknak, osztálytársaiknak, kolléganőiknek, nőismerőseiknek. A virágárusok pedig már tegnap megjelentek városunk központjában, többek között a Városháza körül, a Korzón, a Kiskorzón, a Sugárút elején kínálták színes és illatos portékáikat. Ami az árakat illeti, egy szál szegfű átlagosan 150 dinárba kerül, egy szál rózsa pedig 200 dinártól indul, és elérheti akár a 350 dinárt is. A cserepes virágok ára legtöbb helyen 200 és 500 dinár között alakul. Vásárlók már tegnap is akadtak, de a virágárusok ma várják a nagy rohamot.
– Egyelőre gyér a forgalom, de reménykedünk benne, hogy szerdán már sokkal több lesz a vásárló. A cserepes virágokat 400 dinárért árulom, a dobozos orchideát 300 dinárért, egy szál szegfűt 150 dinárért, míg egy szál rózsát 250 dinárért. A vevők egyébként vegyesen vásárolnak cserepes és vágott virágot. A tapasztalataim szerint a vágott virágot inkább a fiatalabb generáció tagjai vásárolják előszeretettel. A vágott virágok közül a vörös rózsa a legnépszerűbb, a cserepes virágot inkább az idősebbek vásárolják – mondta a városközpontban egy virágárus.
Tegnap a Tejpiacon is sok virágárus kínálta portékáit. Sokan voltak a bejárat előtt, de a piac asztalain is több virágot lehetett látni, mint az év más időszakaiban. Egy virágárus lapunknak elmondta, hogy a piacon már hétfőn nagyobb volt a kereslet a virágok iránt, de ők is a legtöbb vásárlót a mai napra várják.


– Meglepő módon már hétfőn is jó volt a forgalom, főleg úgy, hogy a hét első napján általában alig van piac. Ma reggel pedig volt egy nagy hullám, amikor egyszerre igen sok vásárló vásárolt virágot. Természetesen a nagy rohamot szerdán várjuk. Ezekben a napokban mi is tovább maradunk kint a piacon, mint egy átlagos napon, valamint, házhoz is viszünk ki virágot. Én főleg cserepes virágokat árulok, melyek ára fajtától és nagyságtól függően 50 dinárnál kezdődik és 500 dinárnál áll meg. A tapasztalataim szerint a cserepes virágok iránt egyre nagyobb a kereslet. Egyre kevesebb olyan vásárlót látni, aki vágott virággal sétál. Persze ehhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy a rózsák idén elég drágák. Egy szál vörös rózsaáráért már egy szép cserepes virágot is lehet vásárolni. Persze függetlenül attól, hogy jelenleg főleg férfiak vásárolnak virágot hölgy ismerőseinek, emellett továbbra is sok hölgy vásárlónk van, aki magának vesz virágot – magyarázta a virágárus.
A Tejpiac egyébként ma, nők napjára való tekintettel nem a megszokott 15 óráig, hanem 17 óráig tart nyitva.

Nyitókép: A Városházánál is várják a vásárlókat a virágárusok