2024. április 23., kedd

Városi kutyák Zentán is!

A kóbor ebeket nyakörvvel látják el „városi kutya” felirattal – Nagykikindáról visszaküldik azokat, amelyeket nem fogadtak örökbe

Kedden délelőtt Zentán a városházán megtartott sajtótájékoztatón Suhajda Izabella környezetvédelmi felügyelő a felelős állattartás fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint beszámolt arról, milyen intézkedések várhatók a kóbor kutyákkal kapcsolatban. Rámutatott arra, hogy a polgárok egy része nem megfelelően tartja, illetve neveli házi kedvenceit, ezért is van ennyi kóbor állat az utcákon.

A felelős állattartás minden polgár kötelessége! (Gergely Árpád felvétele)

A felelős állattartás minden polgár kötelessége! (Gergely Árpád felvétele)

– Az utcákon tengődő kutyákat a tulajdonosaik hagyták el és sajnos ezek az állatok a városban falkába verődhetnek és félelmet kelthetnek a polgárokban. Az állategészségügyről és az állatok jólétéről szóló törvénnyel összhangban Zenta község évek óta a nagykikindai közvállalaton keresztül végzi az elhagyott állatok befogását. Nagykikindán van a környékben az egyetlen törvényesen kiépített menhely, így ők végzik az állatbefogást és a tetemek elszállítását is. A köztársasági felügyelőség januárban rendkívüli ellenőrzést tartott Szerbia egész területén az összes állatmenhelyen és megállapították, hogy a menhelyek túlzsúfoltak. Ebből kifolyólag minden olyan kutyát, amelyet nem fogadtak örökbe, vagy amelyet nem adták vissza a tulajdonosoknak, azokat a vállalat köteles visszavinni arra a településre, ahol befogták őket. Mostantól a Zenta község területén befogott kutyákat, amelyek nem kerültek vissza a gazdáikhoz, illetve nem fogadták örökbe őket, visszakerülnek majd a község területére. Ezek a kutyák zöld nyakörvvet kapnak, amelyen az a felirat fog szerepelni, hogy „városi kutya”. Az állatjóléti törvénnyel összhangban csak a szelíd, szocializált, csippel ellátott, sterilizált, illetve ivartalanított kisebb termetű kutyákat hozzák vissza a község területére. A visszaengedés alatt figyelni fogunk arra, hogy ezeket az állatokat ne óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények, illetve a kórház közelében engedjék el. A program valószínűleg már a hét folyamán elkezdődik és fokozatosan engedik vissza a község területén befogott gazdátlan kutyákat. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a törvény előírja, hogy a kutyák védőoltása és megjelölése kötelező minden olyan polgár számára, aki kutyát tart – mondta Suhajda Izabella.

A városi kutyák zöld nyakörvvet kapnak (Gergely Árpád felvétele)

A városi kutyák zöld nyakörvvet kapnak (Gergely Árpád felvétele)

A felügyelő felhívta a figyelmet arra, hogy a kutyáknak kell, hogy legyen csippjük, amellyel könnyen beazonosítható a tulajdonos.

– Az azonosító kód alapján könnyen fellelhető és értesíthető az aggódó gazda. Hozzá kell tenni, hogy a kutyák ivartalanítása segít a nem kívánt szaporulat megakadályozásában. Azok a kutyák, amelyeket majd a község területén ismét szabadon engednek, örökbe fogadhatóak. Bárki, aki úgy érzi, hogy szeretne befogadni egy kóbor ebet, jelentkezzen, és már viheti is haza. A kommunális felügyelőségi alosztályon a felügyelőnél lehet érdeklődni a kutyák örökbefogadásával kapcsolatban – fogamazott Suhajda Izabella.

Nyitókép: A városi kutyák zöld nyakörvvet kapnak (Gergely Árpád felvétele)