2024. március 29., péntek

Ismét ezrek tüntettek a kormány ellen Moldovában

Ismét több ezer oroszpárti tüntető demonstrált kedden Moldovában a nyugatbarát kormány ellen, az állampolgárok téli energiakiadásainak átvállalását és azt követelve, hogy „ne vigyék háborúba az országot".

A Chisinauban megtartott tiltakozó megmozdulást az oroszbarát Sor Párt szervezte, amelynek hat képviselője van a 101 fős törvényhozásban.

A tüntetők moldovai zászlók alatt vonultak fel, az államfő lemondását követelve. „Maia Sandu mondjon le!", „Le a diktatúrával" – skandálták.

Az ország minden részéből szállítottak autókon és buszokkal tüntetőket a fővárosba, ahol helyenként közlekedési dugók alakultak ki, miután az esemény biztosítására kirendelt rendőrök ellenőrizték a városba belépő járműveket.

Az orosz érdekek kiszolgálása miatt az amerikai külügyminisztérium szankciós listáján szereplő Ilan Shor szökésben lévő oligarcha, a Sor Párt elnöke a „békés tüntetés akadályozásával" vádolta meg a rendőröket.

Ez két hét alatt már a második Chisinauban tartott kormányellenes megmozdulás, amely miatt fokozódnak az aggodalmak az Ukrajnával szomszédos ország destabilizálását célzó kísérletek miatt.

Február 13-án Maia Sandu azzal vádolta meg Moszkvát, hogy meg akarja buktatni a kormányt, hogy eltérítse a majdani európai uniós csatlakozás útjáról. Oroszország hevesen tagadta a vádakat.

A Sor Párt tüntetéssorozatot kezdeményezett, amely megrengette a június óta uniós tagjelölt országot, amely súlyos energiaproblémákkal küzd, amióta Moszkva drámaian csökkentette a földgázszállításokat.

Nyitókép: Aurel Obreja/AP