2024. április 19., péntek

Natura morta

A Terra Képzőművészeti és Iparművészeti Központ galériájában megnyitották az idei év első kiállítását

A nagykikindai Terra Képzőművészeti és Iparművészeti Központ galériájában megnyitották Bojana Lukić belgrádi művész Natura morta című kiállítását, mely ökológiai kérdéseket jár körbe ironikus módon. Az alkotásokat Elizabeth Kolbert írónő A hatodik kihalás című könyve ihlette, mely a klímaváltozás aktuális problémáival, valamint az ember és a természet kapcsolatával foglalkozik.
– A kiállítás azokat a környezeti problémákat mutatja be, amelyekkel nap mint nap találkozunk, és amiket a gyermekeinkre, illetve a jövőnkre hagyunk. Az alkotások ironikus módon azt sugallják: nekünk, felnőtteknek fel kell ébrednünk, és el kell gondolkodnunk azon, hogy mit hagyunk a gyermekeinkre. A kiállítás üzenete, hogy hasznosítsunk minél több dolgot újra, ha a természetben vagyunk, legalább magunk után szedjük össze a hulladékot, és persze tanítsuk meg a gyermekeinket is arra, hogy miként is ismerhetik meg a természetet, mert ez az egyetlen módja annak, hogy szeressék, és ne féljenek tőle – magyarázta a belgrádi művész.
Mivel Bojana Lukićnak gazdag pedagógiai tapasztalata van, a szervezők úgy döntöttek, hogy másnap a gyermekek számára egy kézműves foglalkozással is készülnek.
– Az általános iskolás gyerekeknek lehetőségük adódott megismerni egymást, betekintést nyerni a természetbe, az újrahasznosításba, és megtudhatták, mely művészek foglalkoztak a történelem során a természettel és annak megőrzésével – mondta Verica Nemet, a Terra kurátota, művészettörténésze.
A kiállítás egész február folyamán megtekinthető. n vh

Nyitókép: Részlet a kiálltásból