2024. március 28., csütörtök

Tovább bővül Szabadka gázhálózata

Január elsejétől 11 százalékkal drágább a gáz

A szabadkai városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta a város közvállalatainak idei évre vonatkozó működési tervét. A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat a tervek szerint 2023-ban is folytatja a gázhálózat bővítését, ugyanakkor 500 új fogyasztónak a hálózatra való csatlakoztatása is megtörténik. Minderről, és a gázműveket érintő egyéb kérdésekről Horvát Tímeával, a közvállalat igazgatójával beszélgettünk.
A 2022-es évben megnövekedett a szabadkaiak által felhasznált gázmennyiség.
– Tavaly 400 háztartást tudtunk csatlakoztatni a gázhálózatra. Négyszáz kérvény érkezett, és ezek közül mindnek eleget tudtunk tenni. A kérvények 40 százalékában a polgárok éltek a részletfizetés lehetőségével, amit tavaly tettünk először lehetővé dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnökének kezdeményezésére. A Szabadka területén lévő fogyasztóknak tavaly 26,5 millió köbméter gázt szállítottunk a Szerbiagázon keresztül, ami hét százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy az energiahordozók piacán sok a bizonytalanság. Ebből a mennyiségből 10,5-öt az ipari fogyasztóknak szállítottunk, míg a fennmaradó mennyiséget a háztartások használták el, és ez a 16 millió egymillióval több, mint egy évvel korábban. A közvállalatunk az infrastrukturális minisztérium partnere a vasútfejlesztés terén, és bizonyos operatív feladatok elvégzése a mi feladatunk. Decemberben egy nagy horderejű operatív munkában vettünk részt, aminek során megtörtént a régiről az új vezetékekre való átkötés. Ezen munkálatok hat helyszínen történtek, és egy nap alatt sikerült befejezni azokat, viszont utólagos munkálatokat igényeltek, és a technikai osztályunk három napon keresztül 24 órás szolgálatban volt. Köszönjük a polgárok megértését a munkálatok miatt a gázszolgáltatásban keletkezett fennakadások okán. A vasút felújítása miatt a közeljövőben is lesznek még operatív feladatok, de ez jelentette a legnagyobb kihívást – mondta Horvát Tímea, akitől azt is megtudtuk, hogy a gázműveknek jelenleg körülbelül 12 000 felhasználója van, és ebből több, mint tízezer magánfogyasztó, míg az ipari fogyasztók száma 1600.


Szabadka Város gázhálózata az idén 21 kilométerrel bővül, és ezen beruházás értéke több, mint negyvenmillió dinár.
– A 2023-as évben előirányoztuk a gázvezeték-hálózat bővítését 21 kilométer hosszúságban. Ennek nagy részét Ludason valósítjuk meg 14 kilométer hosszan. A Makkhetes helyi közösség területén 5,4 kilométer hosszan, a Jovan Mikić, Brács, Darinka Radović, Lukács György, Lermontov, Ante Butorac, Celje és a Szegedi utcában, míg az Újfalu helyi közösségben 80 méteren az Antun Suturović utcában lesz elérhető a vezetékes gáz. Kisradanovácon egy kilométer hosszan bővül a gázhálózat, a Kaszárnya előtti részen, míg Palicson a 240 méteren a 41. Új utcában. Ezen beruházások értéke áfa nélkül több, mint 40 millió dinár. Emellett 500 új fogyasztó hálózatra való csatlakoztatását tervezzük. A munkálatok április elsején indulnak, kivitelezőjük pedig a közbeszerzési pályázatunkon nyertes helybeli Terax cég lesz. A hálózatra való csatlakozást a polgárok az idén is tudják részletekben fizetni – fogalmazott a gázművek vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a közvállalat az idén elkészíti a gázhálózat további 20 kilométernyi bővítésének tervdokumentációját.
A gáz tavaly megdrágult, és ára 2023 januárjától tovább emelkedik, ugyanakkor tavaly az elszámolás módja is megváltozott.
– A gáz ára 2017 óta nem változott, viszont a tavalyi évben sor került egy nyolcszázalékos áremelkedésre, ami azt jelenti, hogy a polgároknak októbertől köbméterenként körülbelül három dinárral kellett többet fizetniük a gázért. Januártól további 11 százalékot emelkedik a gáz ára. A felhasznált energia elszámolása köbméter helyett kilowattórában történik, és ez most 3,56-ról 3,93 dinárra növekedett. Az árat és az elszámolás módját a Szerbiai Energetikai Ügynökség metodológiai számításai és rendeletei alapján határozzák meg. Az, hogy a háztartások fogyasztását köbméter helyett kilowattórában számlázzuk, nem járult hozzá további dráguláshoz – nyilatkozta Horvát Tímea.