2024. április 24., szerda

Városnapi bálkoncert

Újvidék városnapi ünnepségeinek részeként február 1-jén 20 órakor a Városi Koncertteremben tartják meg a Bál Újvidéken elnevezésű koncerteseményt. Az európai romantizmus és a huszadik század leghíresebb szerzeményeit élvezhetik a vendégeknek.

A szervezők ezzel a koncerttel szeretnének zeneileg is emlékezni arra a történelmi eseményre, amikor 1748. február 1-jén Újvidék Mária Terézia császárnétól és királynétól megkapta a szabad királyi városi rangot. Ezzel megerősítette az itt élők szabadság utáni vágyát, a különbözőségek és többnyelvűség elfogadását, valamint a kultúra és a művészetek ápolását is.

A Bál Újvidéken című eseményen egyórás koncertprogrammal készülnek, amelynek során olyan, kimagasló zeneszerzők szerzeményeit élvezhetjük majd, mint Johann Strauss, Csajkovszkij, Korszakov, Verdi, Puccini, Mascagni, Massenet, Bizet, Brahms, Richard Strauss és még sorolhatnánk. Egyes szerzemények először fognak felcsendülni városunkban. A Szerbiai RTV szimfonikus zenekarának és a Belgrádi Filharmonikusok vonósaiból álló vonószenekar tagjai a Németországból érkező Srboljub Dinić vezényletével romantikus és felemelő operadarabokkal igyekeznek majd elbűvölni a közönséget.

A zeneművészekhez Zorica Belić opera-énekesnő is csatlakozik. A koncertprogram a legmegihletőbb hangszeres és vokális módon előadott zenekari művek, táncok, valcerek, dalok, áriák, intermezzók egész sorából áll. Minden egyes zenedarab azt az üzenetet közvetíti, hogy a zene egy megkerülhetetlen érték, amely győzedelmeskedik az idő és a különbözőségek felett, valamint egyesíti az embereket a szépben. A koncert a városi önkormányzat támogatásával valósul meg, a belépés díjtalan.