2024. március 29., péntek

Javultak az oktatási feltételek

Százharminc éves a muzslyai iskola

Az idén ünnepeli fennállásának a 130. évfordulóját a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola. A jelentős jubileumot rendezett archívummal várják. Közben a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt fontosságú tanintézményben a múlt évben tovább javultak az oktatási feltételek. Újabb beruházási terveik is vannak.

Közép-Bánát legnagyobb kétnyelvű tanintézményében 510 tanulóval – köztük 58 elsőssel – indult a tanév. A múlt évben mindkét iskolaépületben felújították a mosdókat, javult a tanítás technikai felszereltsége is.

– Tavaly sikerült hatvan új számítógépet vásárolnunk, Valamennyit adományokból, a többit a minisztérium támogatásából. Jelenleg mind az állandó munkaviszonyban levő 76 tanárnak biztosítottunk egy laptopot. Továbbá mindegyik tanteremben biztosítva van számítógép, vetítő, némelyikben okostábla is – mondta Molnár Attila igazgató.

A technikai felszereltség nagy segítséget jelentett a járványhelyzet idején. De a kis létszámú vagy összevont tagozatokon is ez által könnyebb a tanítás – hallottuk Asztalos Kornélia osztálytanítótól.

– Szerencsénkre a járvány idején minden tanórát felvettek és ezek továbbra is megtalálhatók a Pannon tévé műsorán,. Ez nagy segítség, mivel a gyerekek odahaza is meg tudják nézni. Itt az iskolában sokkal szemléletesebb a tanóra, a képek és a zene is segít. Sok mindent mi nem bírunk nekik elmondani, és nem tudjuk annyira érdekessé tenni az órát, de képpel, zenével, egy kis videóval összekötve sokkal jobban megfogja őket a tanóra és könnyebben megjegyzik a hallottakat – mondta az osztálytanító.

Értékes adatokat gyűjtöttek össze (Kecskés István felvétele)

Értékes adatokat gyűjtöttek össze (Kecskés István felvétele)

Tavaly rendezték az iskola archívumát is. Összegyűjtötték és rendszerezték az 1915-ös évektől megmaradt adatokat.

– Muzslyán három iskola dolgozott. E három iskolán túl, a ’60-as években megnyílt úgynevezett kinti iskola adatai is megvannak az archívumunkban. Ez nagyon hasznos és már jelentkeztek történészek, akik szeretnék ezt az archívumot felhasználni az iskola jövendőbeli monográfiájának az elkészítésekor – mondta az iskola igazgatója.
Idei terveikben szerepel a fűtési rendszer felújítása. A mintegy 25 ezer címszavat tartalmazó iskolai könyvtárat pedig különálló épületbe szeretnék átköltöztetni, és ennek köszönhetően még hozzáférhetőbbé tenni a könyveket minden muzslyai számára is. A könyvtár meglévő termében pedig iskolai napközit terveznek berendezni.

Nyitókép: A vidék legnagyobb kétnyelvű iskolája (Kecskés István felvétele)