2024. április 24., szerda

Ötvenmillió dollár befektetés a dohánygyárba

A zentai JTI-ba látogatott Ana Brnabić kormányfő – A japán befektetők a legkomolyabb gazdasági partnerei Szerbiának

A cikkhez kapcsolódó fotógalériát ITT tekintheti meg. 

Hétfőn délben Zentán a dohánygyárba látogatott Ana Brnabić, a szerb kormány elnöke, és Kumamoto Takahiróval, a JTI vállalat elnökhelyettesével ünnepélyes keretek közt új, korszerű, nagy kapacitású gépsort helyeztek üzembe.

Az eseményen jelen volt Tomislav Momirović kereskedelmi miniszter, Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter asszony, Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Igor Mirović tartományi kormányfő, Kacumata Takahiko, Japán belgrádi nagykövete, Goran Pekez, a JTI regionális igazgatója, valamint Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere.

A JTI vezetői fogadták a tartományi és a köztársasági kormány elnökét és munkatársait (Ótos András felvétele)

A JTI vezetői fogadták a tartományi és a köztársasági kormány elnökét és munkatársait (Ótos András felvétele)

A magas rangú vendégeket Aleksandar Živkov, a JTI zentai dohánygyárának igazgatója vezette körbe a gyárcsarnokban, és mutatta be az új termelési vonalat.

A szerb kormány elnöke, Ana Brnabić a zentai dohánygyárban tett látogatása alkalmával kiemelte:

– Másodszor vagyok a JTI-ban Zentán, az újabb beruházás beindítása örömteli esemény számomra, ami óriási jelentőségű nemcsak Zenta, hanem az egész ország számára. A JTI új beruházási ciklusa azt jelenti, hogy a japán befektetők jól érzik magukat Szerbiában. A japán tőke a legóvatosabb a világon, a beruházók pontosan tudják, hogy mit és miért érdemes befektetni. Ahol beruháznak a gazdaságba, az a többi befektető számára is biztos jel arra, hogy ott érdemes befektetni, a gazdasági légkör pozitív és biztonságos a számukra, ami különösen fontos a mai bizonytalansággal teli világunkban – fogalmazott Ana Brnabić,
és hozzátette:

– Különösen biztató, hogy a japán befektetők a legnehezebb időkben, a közelmúlt járványterhes idején sem álltak le a befektetésekkel. Mindez arra ösztönöz bennünket, hogy tovább mélyítsük kapcsolatainkat Japánnal. Két hónapja jártam a japán fővárosban, ahol Tokióban a japán befektetőkkel arról tárgyaltunk, hogyan lehetne még vonzóbbá tenni a szerbiai gazdaságba való újabb japán beruházásokat – mondta többek között a kormányfő.

Kumamoto Takahiro és Ana Brnabić beindítják az új gépsort (Ótos András felvétele)

Kumamoto Takahiro és Ana Brnabić beindítják az új gépsort (Ótos András felvétele)

Goran Pekez kiemelte, hogy az eddig befektetett 181 millió dollár mellett újabb 51 millió dollárt fektet be a JTI a termelés korszerűsítésébe, aminek köszönhetően a dohánygyár újabb 30 százalékkal tudja majd növelni a termelését Szerbia pozitív külkereskedelmi mérlegén.

Egyre több japán nagyvállalat van jelen Szerbiában, a JTI az elsők között érkezett, és az elsők között van 16 év után a köztársasági költségvetésbe befizetett adókat tekintve is – emelte ki a vállalat regionális igazgatója.

Pásztor István, a tartományi parlament elnöke a zentai dohánygyárban elmondta:

– Egy ország gazdaságának, jogrendjének, biztonságának a fokmérője a japán befektetők jelenléte. Az elmúlt húsz évben sokat kellett dolgozni, hogy megteremtsük a feltételét annak, hogy a lehetséges befektetőkkel egyáltalán le tudjunk ülni beszélgetni. Mára abban a helyzetben vagyunk, hogy Szerbiában több mint 30 japán nagyvállalat ruházott be. A japán JTI az első befektetők között volt, amikor megvette a zentai dohánygyárat, amelyben két évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy cigarettát is gyártsanak. A stratégiai befektető megérkezésével folyamatosak a fejlesztések, a legújabb műszaki és technológiai beruházások, és olyan üzleti filozófiát, üzleti etikát honosítanak meg, ami újszerű, és mindenki számára jót jelent – mondta a tartományi parlament elnöke, és így folytatta:

– Amióta megérkezett a japán befektető, nemcsak gazdasági szereplő, hanem példaértékű a társadalmi szerepvállalása is. Része a zentai mindennapoknak, a körülményekhez képest olyan társadalmi szerepvállalást is képvisel, ami példaértékű nem csak itt, Zentán. Gondoljunk csak vissza a színház felújításához nyújtott anyagi támogatásra. Örömteli az, hogy az idén megkezdett és 2026-ig tartó beruházási, termeléskorszerűsítési ciklusban 51 millió dollárt fektet be a JTI a termelésbe. Növelik a termelési kapacitásokat, és megszilárdítják a helyüket az iparágban – hangsúlyozta Pásztor István.

Nyitókép: Aleksandar Živkov kalauzolja a vendégeket az új termelési részlegben (Ótos András felvétele)