2024. április 25., csütörtök

A fiatalok gyülekezőhelye Magyarkanizsán

Átadták a felújított strandházat

A nyár folyamán már látni lehetett, hogy a fiatalok nagyon szeretik a Strandházat és annak környékét  Tisza-parton. Hangulatosan kialakított tér volt babzsákokkal, rajzokkal teli falakkal, strandkönyvtárral. Nem volt muszáj bármit is csinálni, sokszor csak megpihentek ott, leültek, elbeszélgettek. Észrevétlenül kapcsolatokat építettek, közösségi életet éltek. Szép lassan ki is alakult egy összetartó csapat, akik tagjai mind ott voltak szombaton délelőtt is a Tisza-parton. Szinte meglepő, hogy ennyi tenni akaró fiatal van a városban. Leginkább ilyenkor látni. Kell azonban ehhez egy jó vezető, aki összefogja őket és ez esetükben Ivanović Laura, az Ifjúsági Otthon, vagy ahogy mindenki ismeri: az OZ koordinátora. Az apropó pedig, amiért most a szemerkélő esőben, hidegben se voltak restek a Tisza mellé gyalogolni vagy kerékpározni, az nem más, mint, hogy a szeretett strandházuk megújult önkormányzati és sport és ifjúsági minisztériumi támogatásnak köszönhetően. Most már kívül-belül szebb az épület és ha akarnak, bent is szervezhetnek programokat, amire nyilván lesz is példa, mert ahogy a koordinátor elmondta, a központi épületben épp munkálatok zajlanak, így soha jobbkor nem is lehetett volna kész a strandház.

– A strandházat már önerőből két éve elkezdtük újítani a fiatalokkal és birtokba is vettük. A programjainkba sikerrel bevonzottuk a fiatalokat, nagyjából negyvenen mindig vagyunk, de például a stranddiszkón hatszázan összejöttek. Külön előnye az épületnek, hogy frekventált helyen van és nagyon sokan csatlakoznak, ha látják, hoigy történik itt valami. A télen is most már tudjuk használni, szépen fel lett újítva és inverteres klímával is el van látva, így nincs akadálya itt a téli programoknak se – mondta Ivanović Laura.

Az, hogy új, kellemesebb küllemet és kényelmesebb, funkcionális belteret kaphatott a kis épület, a fiatalok gyülekezőhelye, a sport és ifjúsági minisztériumi és az önkormányzati támogatásnak is köszönhető. A magyarkanizsai önkormányzat ifjúsággal és művelődéssel megbízott tanácstagja, Bagány Ágnes is a helyszínen volt az átadó ünnepségen a fiatalokkal együtt, ahol elmondta, hogy ez az épület hosszú múltra tekint vissza.

– Igyekszünk a régi fényébe hozni ezt az épületet. Felújították a teljes épületet: a tetőszerkezetet, a külső és belső szerkezetet, új ajtókat, ablakokat kapott az épület, illetve festést is kapott. A minisztérium 2,5 milliót biztosított, az önkormányzat pedig az önrészt, ennek az összegnek a tíz százalékát adta hozzá a tüörténethez — mondta a tanácstag.

A fiatalokat a délelőtt folyamán meglátogatta az új, magyarkanizsai parlamenti kélpviselp, Újvűri Zsombor is, aki biztatta őket a közösségi életben való aktív részvételre és átadta az ajándékot az é önkéntes fiataljának, akit ilyen módon szerettek volna megjutalmazni, dicsérni és megköszönni a fiatalokért és fiatalokkal végzett munkáját, ő pedig Pánity Alexandra.

Nyitókép: Ezentúl téli programokat is szervezhetnek (Fotó: Jenei Klementina felvétele)