2024. április 20., szombat

A rétegek komplexitásának megragadása

Temerinben megnyílt a 42. Takt tárlata

A temerini Tájház Alkotóházának galériájában szombaton este megnyílt a 42. TAKT tárlata, ahol a nyáron megrendezett képzőművészeti alkotótáborban készült munkákat mutatták be. Az idei összejövetel témája a Rétegek volt. A művészeknek tehát a rétegek komplexitását kellett megragadniuk és átadniuk.

– A TAKT a kezdetektől fogva nyitva tartotta kapuit minden alkotni vágyó előtt. Immáron több mint negyven éve meghatározó azoknak a fiataloknak az életében, akik a Hevér-tanyán bontogatták szárnyaikat és váltak úgymond nagykorúvá. Idén ebben az élményben húszan részesültek, közülük többen visszatérő résztvevők – mondta el a kiállítás megnyitóján Kucor Tamara művészettörténész, aki idén első alkalommal vett részt a táborban.
A temerini Jankovics Boskovity Éva nyarának már-már elengedhetetlen részét képezi az alkotótábor. Elmondása szerint minden évben nagyon jó társaság jön össze. – Mostanában transzgenerációs traumák érdekelnek pszichológiai és művészeti szempontból is. Anyukámmal való kapcsolatommal foglalkozom már egy ideje, ezért a tábor ideje alatt egy széket rajzoltam, ami egy családi ereklye, és anyukám mindig abban ül. Most ezeket az alkotásokat, illetve magát a széket is kiállítottuk – tette hozzá a fiatal alkotó.

Kucor Tamara a megnyitón

Kucor Tamara a megnyitón

– Az idei témához különböző módokon nyúltak hozzá az alkotók. Köszönhető ez annak, hogy középiskolásoktól kezdve egészen a hivatásos művészekig sokfelől érkezett, sokféle érdeklődésű személyek alkottak a táborban, és ez meglátszik a téma feldolgozásában is. A legkülönbözőbb alkotások születtek, a videóinstallációktól kezdve egészen a klasszikus táborképekig – emelte ki Varga Valentin, a TAKT művészeti vezetője. A kiállítás anyagát várhatóan tavasszal Topolyán is megtekinthetik majd az érdeklődők.