2024. április 25., csütörtök

Húszéves a Tour de Délvidék

A jubileum alkalmából könyv készül

Két évtizeddel ezelőtt indult útjára az első Tour de Délvidék kerékpártúra. A Nyári Ifjúsági Játékokat hosszú éveken át szervező Zsoldos Ferenc kezdeményezése volt néhány társával, és az ötletet gyorsan tett követte, 2002-ben el is rajtolt az első Tour de Délvidék. A túra célkitűzése az volt, hogy minél többen megismerkedjenek a vajdasági magyar szórványterületek falvaival, történelmi értékeivel, természeti szépségeivel, az ott élő emberek szokásaival és kultúrájával. A nem szokványos kerékpártúra azóta szinte fogalommá vált, és ki is nőtte tartományunk határait. Az első négy túrát Vajdaság határain belül szervezték meg, utána bebarangolták a Kárpát-medence egy részét. A kerékpártúra évfordulója alkalmából Vajda Attila, a Tour de Délvidék egyik állandó résztvevője, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola testnevelő tanára könyvben foglalja össze a kerékpártúra történetét.

– Augusztus 20-án volt húsz éve, hogy elindult az első Tour de Délvidék, és adta magát a helyzet, hogy visszaemlékezzünk az élményekre – magyarázta Vajda Attila, aki 2021 tavaszán kezdte el a könyvét írni, és ez év júliusában fejezte be. Elmondása szerint a kézirat már átment a recenzens szűrőjén, jelenleg pedig az illusztrációk, az elmúlt két évtizedben a túrát megörökítő képek keresésén és válogatásán, illetve a térképek csatolásán fáradozik.

– Jelenleg kiadót keresünk, amely igényes formában jelentetné meg ezt a kiadványt – mondta beszélgetőtársunk. Hangsúlyozta, hogy a könyvben a túrasorozatot nem a szokványos módon közelíti meg, hanem saját szűrőjén keresztül próbálja meg láttatni a bejárt tájakat.

– Az írásban vannak politikai, történelmi, filmtörténeti, popkulturális és a sportvilághoz kapcsolódó utalások, amelyek végigkísértek bennünket a világ egyik legjobb időtöltésének gyakorlása közben: két keréken bejárni a Kárpát-medencét és környékét.

A Tour de Délvidék idei résztvevői Zempléntől a felvidéki Palócföldön át a Börzsönyig kerekeztek el úgymond titokban, hiszen ezúttal médiavisszhang nélkül indultak útnak. Zsoldos Ferenc fő szervező elmondta, hogy az idei túra nem is volt annyira tömeges.

– A koronavírus óriási lendületet adott a túrázásnak, mivel a szokványos évi egyszeri nagy kerékpártúra, illetve a későbbiekben ahhoz csatlakozó őszi és nyári nagy gyalogtúrák mellett egynapos kerékpár- és gyalogtúrákat is szerveztünk Tour de Délvidék + elnevezéssel, és volt, hogy hetente százan is voltunk.

Így az idei túrán mindössze harmincöten vettek részt. A fiatalabb nemzedéket kevésbé érdekli a túrázás, viszont most szerveznek egy egész hétvégés kirándulást Mohács környékére, amire több mint ötvenen jelentkeztek.

A Tour de Délvidék jövőre ismét az Alpokat célozza meg. A Mura és a Rába folyó mentén túráznak majd Ausztriában, Szlovéniában és Nyugat-Magyarország területén 2023. július 21-e és 30-a között.