2024. március 29., péntek

A reggeli jógától a stresszkezelésig

A törökfalui Mátyás-tanyán lezajlott az I. Életmódváltó tábor

A jógaoktatás, a szertartások, a tánc, az egészségtudatosság, az élménypedagógia, a stresszkezelés és az életmód kérdései, valamint a természetközeliség témakörei várták a résztvevőket az I. Életmódváltó táborban, amelyet a hétvégén tartottak meg a törökfalui Mátyás-tanyán. A háromnapos táborban tizenegyen vettek részt, kivétel nélkül nők, akiknek a szervezők, Dupák Evelin, Balassa Emese, Miskei Edina és Sarnyai Laura tartottak foglalkozásokat. Dupák Evelin életmód-tanácsadó és táplálkozástudományi szakember elmondta, hogy bár ő volt a tábor ötletgazdája, közösen szervezték meg és bonyolítják le az eseményt, miután mind a négyen különböző szakterületről érkeztek.

– Én a táplálkozástudománnyal, Balassa Emese felnőtt- és élménypedagógiával, csapatépítéssel foglalkozik a táborban. Miskei Edina viszi a jóga- és a táncos szertartások feladatköreit, Sarnyai Laura egészségpszichológus a stresszkezelés témakörével foglalkozik – magyarázta Dupák Evelin. – Hiszünk abban, hogy egy egészségi állapoton akkor tudunk segíteni, ha több tényező alapján vizsgáljuk meg. Nemcsak a táplálkozást, az alvást és a sportot emelem ki, hanem minden tényezőt figyelembe véve dolgozom ezen. Nagyon sokszor a rendelőmben a klienseimmel azt tapasztalom, hogy nincs időnk arra, hogy minden aspektust átvegyünk. Nem is vagyok mindennek a szakembere, nagyon sokszor irányítom őket más szakemberhez, ha szükségesnek látom. Ezért szerettem volna egy olyan tábort, ahol mindenbe bele tudnak kóstolni. Életmódváltó tábornak neveztük el, viszont nem az a lényeg, hogy itt változzon meg minden, hanem az, hogy minél több olyan stratégiát, ötletet és eszközt vigyenek haza, amit otthon is alkalmazhatnak, és segítheti őket az egészségük fönntartásában vagy javításában. Van, aki azért jött, hogy többet tanuljon magáról, vagy javítson az egészségi állapotán, illetve megismerje mindezt. Nagyon változók a személyes indokok, hogy ki miért van itt, de igyekszünk mindenkinek egy olyan eszköztárat adni, ami a mindennapokban alkalmazható a későbbiekben. A tábor programjai magukban foglalják a kommunikációs fókuszú foglalkozásokat, a főzőkörökkel összekötött reggeliket, valamint az életmódperceket, amelyek alatt beszélgettünk a leggyakrabban előforduló kórképekről és azok gyökérokairól. Ezenkívül van stresszkezelés, a mindfulness technika elsajátítása, vagyis a tudatos jelenlét megteremtése azzal, hogy a rohanó világból kiszakadunk, és lelassítunk, hogy felmérjük, mi vesz körül bennünket, valamint jógaoktatás minden reggel légzésgyakorlással – nyilatkozta Dupák Evelin, aki hozzátette, hogy az idén szeptemberben szeretnének még egy tábort rendezni.

A táborban Balassa Emese foglalkozásvezető csapatépítő játékokkal és ismerkedős gyakorlatokkal igyekezett közösséggé kovácsolni a résztvevőket. Kommunikációfókuszú gyakorlatokat és eszközöket, köztük kártyákat, társasjátékokat és könyveket mutatott. Mint mondta, ezek segítenek megfogalmazni a gondolatokat és a közös élményeket, így segítik a kommunikációt. Miskei Edina jógatanár, mozgásfoglalkozás-vezető reggeli jógát, táncos-mozgásos foglalkozásokat tartott, amit a kakaószertartás előzött meg sámánénekekkel és sámándobbal. Elmondta, hogy a foglalkozások, köztük a jóga, a lecsendesülés folyamatát erősítik a résztvevőknél, az elmélyülést és a befelé fordulást segítik elő, hogy a belső állapotokat jobban meg tudják élni. Sarnyai Laura pszichológus a stresszkezelés témakörét, az életmódbeli kérdéseket tárgyalta ki a táborlakókkal, valamint a mindfulness technikán, vagyis az itt és most fókuszú eszközökön keresztül figyelték meg, hogy mi veszi őket igazán körül, amiben a természet volt a segítségükre. Kiemelte, hogy a résztvevőkkel olyan módszereket ismertetett meg, amelyeket otthon is gyakorolhatnak, hogy jól ápolják a mentális alaphigiénéjüket.