2024. április 20., szombat

FRISSÍTETT: Šarićot és ügyvédjét is előállították

Az ügyészség újabb bűncselekmények kapcsán hallgatta ki a „drogbárót”

Darko Šarićot tegnap újból letartóztatták, ugyanis újabb bűncselekményekkel gyanúsítják. A rendőrség különleges antiterrorista egysége (SAJ) vonult ki a drogbáróként emlegetett illető dedinjei házához, és órákon keresztül házkutatást végeztek. Šarićot közben bekísérték a szervezett bűnözés ellenes szolgálat (SBPOK) helyiségeibe, és kihallgatták. A belügyminisztériumi közlemény szerint „D. Š.-t bűnszervezet megszervezésével gyanúsítják”.

A közlemény szerint még 4 férfit: D. L.-t, D. O.-t, U. R.-t és D. M.-t állították elő, akiket azzal gyanúsítanak, hogy társultak annak céljából, hogy különböző bűncselekményeket hajtsanak végre, amelyek között szerepel a gyilkosság, a kábítószer előállítása és a kábítószer-kereskedelem, a fegyvertartás és a fegyverrel, valamint a robbanóanyagokkal való kereskedelem, illetve a beosztással való visszaélés.

A Belügyminisztérium arról is beszámolt, hogy a letartóztatást az EUROPOL, az EU bűnüldöző hatósága és az EUROJUST (EU Büntető Igazságügyi Együttműködési

Ügynöksége) koordinálásával nemzetközi együttműködés részeként hajtották végre, amelyben a szerbiai és a horvátországi rendőrség is kivette a részét. A gyanú szerint ugyanis Šarić bűnszervezete Szerbiában, Európában és Dél-Amerikában tevékenykedett.

Sajtóértesülések szerint Šarićot a kihallgatás után átszállították a Különleges Bíróságra. A KRIK információ szerint a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész is kihallgatja a letartóztatott személyeket, így 48 órás előzetest rendelt el az esetükben.

Az oknyomozó újságírók hálózatának információi szerint Šarićtyal együtt előállították ügyvédjét, Dejan Lazarevićet is, aki egyébként Veljko Belivuk és Marko Miljković védőügyvédje is.

Sajtóértesülések szerint az előállítottak között van Uroš Mišić is, a Crvena Zvezda szurkolója, akit már egyszer börtönbüntetésre ítéltek, mert gyilkosságot kísérelt meg Nebojša Trajković rohamrendőr ellen. A Novosti információi szerint Uroš Mišićnak gazdag bűnözői múltja van. A rendőr elleni gyilkossági kísérletéért 10 évre ítélték, ám a bírósági eljárást követően felére csökkentették a büntetést, majd az amnesztiáról szóló törvény meghozatala után tovább csökkent a büntetése, így már 2012 óta szabadlábon van. Nem hivatalos információk szerint megváltoztatta a vezetéknevét, Radovanovićra.

Darko Šarić ellen két eljárás is indult, az egyik a kábítószerrel való kereskedelem miatt, amikor 5,7 tonna kokain eladásával vádolta meg az ügyészség, illetve pénzmosás vádjával is indult eljárás. Mindkét ügyben született bírósági ítélet, kábítószer-kereskedelem vádjával 15, míg a pénzmosás vádjában 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Mivel azonban ügyvédje óvást nyújtott be a Fellebbviteli Bíróság újra vizsgálja az ügyeit.