2024. április 26., péntek

Kusturica cáfol: nem lesz színidirektor Moszkvában

A cseh Febiofest filmfesztivál visszavonja 2017-es díját

A múlt héten az egyik vezető hír volt a szerbiai és az európai sajtóban, hogy Emir Kusturica lesz az Orosz Hadsereg Központi Akadémiai Színházának igazgatója. Most a cseh Febiofest filmfesztivál úgy döntött, hogy megvonja a Krisztián-díjat a rendezőtől. Az indoklás szerint azért, mert az Ukrajna elleni orosz támadás előestéjén Kusturica elfogadta az említett színház vezetését. Fero Fenič, a fesztivál alapítója kérte, hogy vonják meg Kusturicától a Febiofest díját, amelyet 2017-ben kapott a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért. Mint kifejtette, ő 2017-ben is ellenezte, hogy Kusturica kapja a Febiofest díját, mert hajlamos a totalitárius vezetők iránti csodálatra és támogatásukra, tehát a rendező vitathatatlan tehetsége ellenére nem felel meg az etikai és demokratikus értékeknek valamint az odaítélési kritériumoknak.

Kamil Spáčil jelenlegi fesztiváligazgató tegnap bejelentette, elveszik Kusturicától a díjat, és Kusturica többi, Csehországban kapott díját is vissza kellene vonni, mert elfogadta a hadügyminiszternek az orosz hadsereg színházának vezetésére vonatkozó ajánlatát.

Emir Kusturica sajtónyilatkozatában cáfolta azt az információt, hogy kinevezték az Orosz Hadsereg Központi Akadémiai Színházának igazgatójává. Mint mondta, a félreértés abból adódik, hogy az angol director szó a fordításban lehet igazgató és a rendező is.

„Nem vagyok az orosz hadsereg teátrumának, az egykori szovjet hadsereg színházának igazgatója, az elmúlt három hónapban annak a lehetőségéről tárgyaltunk, hogy egyes filmjeimet – Az élet egy csoda, Cigányok ideje – és esetleg egy orosz filmet ott színpadra állítsam”, mondta Kusturica, aki hozzátette: „ha elmúlnak a mostani viharos idők” rendezőként vendége lehet az orosz hadsereg színházának. Az említett csehországi fesztiváli díjra már nem is emlékszik, tehát ez a boszorkányüldözés téves információn alapul, jelentette ki Kusturica.