2024. április 20., szombat

Filmklub a VM4K-ban

Csütörtökön a Büntetőexpedíció című magyar alkotást tekinthették meg az érdeklődők

Filmklubot indított el a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. Az első vetítésre csütörtökön került sor, a továbbiakban pedig minden hónap harmadik csütörtökén várja magyar alkotásokkal az érdeklődőket. Az egybegyűlteket Lukács Lilla szakmai referens köszöntötte:

– Szeretnénk a VM4K színes programpalettáját még színesebbé tenni. Reméljük, hogy majd mindenféle korosztály megtalálja a neki tetsző filmet. Igyekszünk olyan filmeket válogatni, amelyek érdekesek, nem annyira elérhetők és felkelthetik a közönség figyelmét. Azt is reméljük, hogy ezek az alkotások akár gondolatébresztőként is hatnak és a nézők hazavisznek magukkal valamilyen benyomást, élményt. Akárcsak más programunknál, ez esetben is kíváncsiak vagyunk a véleményekre, nyitottak vagyunk a visszajelzésekre és a javaslatokra is – mondta a lapunknak Lukács Lilla.

A Büntetőexpedíció egy 1970-ben készült fekete-fehér rövidfilm. A magyar filmkészítés jeles alkotó készítették. A rendező Magyar Dezső, aki ezek után Amerikába vándorolt ki, az operatőr Ragály Elemér, aki számos díjat kapott, a zeneszerző pedig a szerb származású Vujicsics Tihamér, aki egyebek közt A Tenkes kapitánya című film zenéjét is szerezte.

Lukács Lilla beharangozta a filmklubot (Fotó: Lukács Melinda)

Lukács Lilla beharangozta a filmklubot (Fotó: Lukács Melinda)

A Büntetőexpedíció 1913-ban játszódik, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia lovaskülönítménye megtorló akciót vezet egy szerb falu ellen, ahol megöltek egy osztrák tisztet. A film remekműnek számít, a különlegessége, hogy archív felvételeket is tartalmaz, amelyek a játékfilmes elemekkel lettek összeszőve.

A VM4K vendége nemrég Dudás Viktor filmszakértő volt, aki egyebek közt arról beszélt, hogy tanulóként ő is filmklubokban szerette meg a filmeket, de szót ejtette erről a filmről is:

– Nagyon komoly társadalomkritikát fogalmazott meg. Az sem véletlen, hogy a rendezője ezek után elhagyta az országot. Ez egy olyan film, amelytől manapság is összeszorul a gyomrunk. Nem is tudom hogyan sikerült akkoriban támogatáshoz jutniuk, leforgatniuk és megúszniuk. Nagyon jó, hogy van ez a filmklub és az ilyen filmeket is elő lehet venni. A Büntetőexpedíciót felújította a filmintézet és aki különleges filmélményt akar, annak mindenképpen ajánlatos megtekinteni – hallottuk Dudás Viktortól.

A Filmvilág.hu online folyóiratban Muhi Klára tollából olvashatunk részleteket a Duna Televízió riportfilmjéhez készített beszélgetésből, amelynek egyik interjúalanya Magyar Dezső volt, aki a Büntetőexpedícióról is beszélt:

– „Maga a film 1913-ban játszódik, a Monarchia egyik balkáni csücskében, ahol egy büntetőcsoport habozás nélkül végrehajtja, amit kell. Nagyon sok archívot használtam itt is, ami az eredeti forgatókönyvbe be sem volt tervezve. De mikor leforgattuk, rájöttem, hogy a katonáknak ez a monoton, szinte absztrakt menetelése óriási lehetőséget jelent számomra. Nyitott metafora, amely mindent képes magába olvasztani, a háborút, a koncentrációs táborokat, az erőszak minden formáját. S persze nagyon fontos volt, hogy a '68-as májusi események benne legyenek…Többen meg is kérdőjelezték esztétikailag, hogy milyen jogom van bevágni '68 májusának képeit meg a balkáni megtorlásokét… Ilyen filmet egyébként már sehol senki nem fog forgatni, mert ez a film szinte semmibe nem került. Elmentem a honvédelmi miniszterhez, és azt mondtam, egy háborúellenes filmet készítek, ezt magának támogatnia kell. – Mire van szüksége? – kérdezte. – 120 lovas katonára – válaszoltam. Sárospatak közeléből jöttek, egy héten keresztül, egy hosszú szerelvény, teli lóval, le a Balaton-partra. Óriási katonai akció volt, a tiszt végig ott állt mellettem, várta az utasításaimat. A falusiak meg fillérekért statisztáltak. A film az adott korszak produkciója” – olvasható a Filmvilág.hu-ban.