2024. április 25., csütörtök

Karácsonyi hálaadás

Évadzáró koncertet szervezett a VM4K

Karácsonyi hangversenyt szervezett a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a szabadkai Városháza dísztermében a múlt hét folyamán. A Hálaadás nevet viselő koncert a VM4K évadzáró rendezvénye és Ifj. Kurina Verebes Gusztáv hegedőművész szólóestje volt, melyen orosz melódiák, francia filmzenei betétek és klasszikus zenei művek is elhangzottak.

A szólista mellett fellépett Szabó Dékány Zsófia operetténekes, Jovana Novković klarinét szakos növendék, Zsiga Pál hegedűművész és az újvidéki Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tanszékének kamarazenekara. Összesen tizenhét szerzeményt játszottak el, többek között Vivaldi, Piazzola, Dvorák műveit valamint id. Kurina Verebes Gusztáv saját szerzeményei is felcsendültek.

A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, a díszterem megtelt.

– Nagyon megtisztelő, hogy ennyi zenészkollégával együtt egy ilyen szép helyen játszhattam, mint a Városháza. Ezen a projekten már három hónapja dolgozunk, a terembérléstől, a szervezésen, a kottaíráson át a zenekar betanításáig. Apukámnak köszönhetjük ezt, hisz az ő ötlete volt, hogy összehozzon egy huszonöt tagú zenekart és előadjunk több fajta zenét, nem csak klasszikusokat. Szabadkán most játszottuk először ezeket a szerzeményeket – nyilatkozta a sajtónak ifj. Kurina Verebes Gusztáv hegedőművész.

Id. Kurina Verebes Gusztáv A fájó dajka dala című szerzeményét fia hosszú betegségből való felépülése után, hálából írta.

– A zenekar vegyes, az akadémia tanulói, az unokaöcsém és az én tanulóm is itt van. Sokan segédkeztek abban, hogy létrejöhessen ez a koncert, amiért hálás vagyok és köszönettel tartozom. A másfél órás koncertre három hónapig készültünk, és ilyen dolgokat, ahogy mondani szokták, a zenedében és az Akadémián nem tanítanak. Ez szívből jön és merem állítani, hogy csak a romák tudják így, ilyen stílusban eljátszani – mondta a zeneszerző.

Az idei év kihívásokkal teli és színes eseménysorozatból állt a VM4K számára, értékelte a lassan mögöttünk álló esztendőt Szalai Andrea szervező.

– A mögöttünk álló évadban igyekeztünk megfelelni az elvárásoknak, a járványügyi helyzetnek, a programjainkat pedig próbáltuk sokszínűen összeállítani, hogy mindenki találjon magának kedvére valót. Az év vége magával hozta a koncert címét is, hisz a hálaadás az az érzés, ami az esztendő végén eltölt bennünket. Ünnepre hangolóként tökéletes eseménynek találtuk ezt a koncertet. A repertoáron számos ismertnél ismertebb dallam kapott helyet a komolyzene világától az operetten át egészen a filmzene világáig.