2024. április 24., szerda

Az EPS-ben kell keresni a hibá(s)t, nem az időjárásban

Nem a havazás volt az egyetlen oka az ország energiaszektorában keletkezett problémáknak: a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) helytelen irányítása és a téves tervezés miatt nem képes most Szerbia az áramkivitelre. Az EPS vezetősége nem készítette fel kellően a bányákat a téli időszakra, miközben folyamatosan arról tájékoztatott, hogy van elegendő, jó minőségű szén – tekintett vissza Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter az egyes vidékeken több napig is eltartott áramkiesés körülményeire a Happy televízió tegnapi műsorában.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

„A villanyáram ára ma 420 euró megawattóránként, márciusban és áprilisban viszont az európai piacokon még 50 euró volt. Ugyanúgy drágul, mint a földgáz, amelynek 1000 köbmétere most 1600 euróba kerül. Ha az EPS idejében előkészítette volna a szénfejtőket, ma még kivitelre is jutna áram, nyilvánvaló tehát, hogy a vállalatban kell keresni a hibát. Áprilisban alakítottuk meg a biztonságos energiaellátás figyelemmel kísérésével megbízott munkacsoportot, azóta az EPS minden igazgatója szóban és írásban mindvégig azt állította, hogy van elég, kielégítő minőségű szén, hogy a lerakatokban 1,3 millió tonna szén van, aztán kiderült, hogy ez nincs így. Azt is mondták nekem és az államfőnek, amikor megtekintettük a B1 blokk felújításának munkálatait, hogy amikor az kész lesz, nem kell majd importálnunk áramot” – hárította el a felelősséget a szakminiszter.

Közölte még: a Nikola Tesla Hőerőmű minden blokkja üzemel, de nem maximális erővel. Az állam idejében bekapcsolódott a zavartalan energiaellátás biztosításába, sem a polgároknak, sem a gazdaságnak nem kell hiánytól tartania, persze mindennek ára van, de hiábavaló lesz minden igyekezet, ha az EPS-ben nem történnek változások.

„Az elosztási szektorban lesznek még gondok, de most már tudjuk, hogy mennyi pénzre van szükségük a korszerűsítéshez és karbantartáshoz. Amíg a részleget le nem választottuk az EPS-ről, azt sem lehetett tudni, hogy valójában mennyit költenek az elosztóhálózatra” – mondta Mihajlović.