2024. április 19., péntek

Mester, előszámlát!

Az új rendelkezések szerint helyszínen is büntethetik a szabálysértő kereskedőket

Az új fogyasztóvédelmi törvény számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely a lakosok javát szolgálja – áll a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium válaszlevelében. A B92 felkeresésére ugyanis magyarázattal szolgáltak a tegnaptól érvényes új törvényre.

Egyik jelentős újdonságként kiemelik, hogy a jövőben a mesterek az ötezer dinár értéket meghaladó szolgáltatások elvégzéséhez kötelesek előszámlát kiadni, amit alá is kell iratniuk az alkalmazóikkal. Ezt a rendelkezést azon panaszok alapján foganatosították, amelyek szerint a mesterek sokszor nem tájékoztatják előre a megrendelőiket arról, hogy mennyiért dolgoznak, a munkafolyamat befejezésekor viszont magas díjazást állapítanak meg – áll a minisztérium magyarázatában.

SZIGORÚBB BÜNTETÉSEK

Az új fogyasztóvédelmi törvény átértelmezi a szabálysértési bírságok kiszabását is. A rendelkezések szerint a felügyelő a helyszínen is megbüntetheti azt a kereskedőt, akinél szabálytalanságot tapasztal. A büntetés összege 30 ezer dinár vállalkozók esetében, a jogi személyeket viszont 50 ezer dinárral is terhelhetik. A törvény a helyszínen kiróható büntetések mellett nagy bírságokat szab meg az utólagos fizetésre is: szabálysértés esetén a jogi személyek 300 ezer dinártól 2 millió dinárig terjedő követeléssel számolhatnak, a vállalkozókat pedig 50–150 ezer dinárral büntethetik.

Ugyanakkor a törvény szorgalmazza a peren kívüli megegyezéseket a fogyasztók és a kereskedők között: arra kötelezte a kereskedőket, hogy megjelenjenek az ingyenes eljárásokon. Emellett a jövőben pontos nyilvántartást kell vezetni a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos perekről, de meghosszabbították a fogyasztók kollektív érdekeit szolgáló eljárások elöregedésének határidejét is – sorolták a minisztérium szakemberei.

NE HÍVJ!

Az illetékesek az egyik legjelentősebb újdonságként a Ne hívj! regiszter bevezetését említik, amelyen keresztül minden olyan fogyasztó, aki a jövőben nem szeretné, hogy telefonon keresztül árut vagy szolgáltatást kínáljanak neki, kikerülhet a kereskedők adatbázisából. Ennek érdekében elegendő, ha a mobilszolgáltatójánál kérelmezi, hogy töröljék a regiszterből. A kérvényt a szolgáltató továbbítja a Köztársasági Telekommunikációs Ügynökségnek (RATEL). Az itt létrehozott adatbázisban a kereskedő köteles lesz ellenőrizni a telefonszámot, mielőtt felhívná a fogyasztót. Amennyiben a telefonszám megtalálható a regiszterben, a kereskedő pedig ennek ellenére is felhívja, büntetéssel számolhat. A Ne hívj! regiszter jelenleg fejlesztés alatt áll, de jövőre működésbe léptetik – jelentette be nemrégiben Tatjana Matić illetékes miniszter.

A reklamációkra vonatkozó rendelkezéseket tegnaptól foganatosították, de már büntetik azt is, aki nem ad ki számlát vagy előszámlát – hangsúlyozták a minisztérium válaszlevelében.