2024. március 28., csütörtök
EU-csúcs

Minden tagállam érdekelt a jogállamiság fenntartásában

A jogállamiság az Európai Unió alapköve, ezért minden uniós tagállam érdekelt a fenntartásában – jelentette ki az Európai Bizottság (EB) elnöke az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozóját záró pénteki sajtókonferencián. Ursula Von der Leyen szavai szerint: a jogállamiság, amelynek középpontjában az igazságszolgáltatás függetlensége áll, biztosítja a kölcsönös bizalmat és az egyenlőséget az EU-tagországok és a polgárok között.

A csúcson „fontos megbeszélések” folytak a jogállamiságról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről Lengyelországra és az arról szóló lengyel alkotmánybírósági döntésre vonatkozóan, hogy a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre. Von der Leyen szerint „hosszú út áll az EU előtt” a kérdés megoldásával összefüggésben. Az EB a politikai párbeszéd, a jogi válaszok és konkrét intézkedések kombinációját fogja alkalmazni a megoldás érdekében – közölte.  

Békés és megoldáskereső vita zajlott a jogállamiság lengyelországi helyzetéről – értékelt az Európai Tanács elnöke, és mélyreható párbeszédet sürgetett Lengyelországgal. Charles Michel is hangsúlyozta: a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége alapvető úgy az Unióban, ahogy a tagállamokban is.

Az EU-nak több jogi eszköz is a rendelkezésére áll, a tagállamoknak és az uniós intézményeknek azonban bármilyen lépés előtt a megoldás felé mutató politikai párbeszédet kell folytatniuk Varsóval.

Az uniós csúcs első munkanapját követően zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan. Leszögezték, a tagállamoknak és az uniós bizottságnak a magas energiaárak hatásainak rövid távú kezelésére kell összpontosítaniuk, a leginkább rászoruló fogyasztók megsegítése és az európai vállalatok támogatása céljából. Felkérték az EB-t, vizsgálja meg az Unió gáz- és villamosenergia-piacait, és vizsgálja meg az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével kapcsolatos spekulatív tevékenységeket, továbbá hogy mihamarabb mérlegeljék az intézkedéseket, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a háztartások és a vállalatok megfizethető áron jussanak hozzá az energiához.

A koronavírus-járványal kapcsolatban közölték, hogy a beoltottak számának növelése érdekében fokozni kell az oltási kedvet és az oltóanyagokkal kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelmet, különösen a közösségi média platformjain.

@k = Tapssal búcsúztak Merkeltől

Az EU tagállamainak vezetői állva tapsolva búcsúztatták pénteken brüsszeli csúcstalálkozójukon a 16 év kormányzás után visszavonuló Angela Merkel német kancellárt. Charles Michel nagy formátumú politikusként méltatta, kiemelve „rendkívüli józanságát és egyenességét”. Michel szerint „a csúcstalálkozók nélküle olyanok lesznek, mint Párizs az Eiffel-torony nélkül”.

Angela Merkel 107 EU-csúcson vett részt. Az Európai Tanács soron következő, december 16–17-i ülésén Németországot várhatóan már új kormányfő, nagy eséllyel a szeptemberi választásokon az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz képviseli majd.

A csúcstalálkozón az uniós vezetők elbúcsúztak Stefan Löfven svéd miniszterelnöktől is, aki nemrégiben bejelentette, hogy novemberben lemond kormányfői tisztségéről. Löfven 2014 óta volt Svédország miniszterelnöke.