2024. április 19., péntek

Drog, fegyver és pénz

A rendőrség intenzív nyomozást folytat Belgrádban a Janjičari szurkoló-bűnszervezet felszámolása érdekében

A rendőrség több személyt állított elő, illetve számos olyan üzlethelyiséget, éttermet, kávézót vizsgált át Belgrádban annak a szervezett akciónak a keretében, amelyben a Partizan Sportklub szurkolói tábora mögé bújt bűnszervezetet szándékozta felszámolni. A helyszínen végzett kutatás során a rendőrök kábítószert, fegyvereket, pénzt és olyan biológiai nyomokat találtak, amelyek okot adnak más bűncselekmények felkutatására. Ninoslav Cmolić, a Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat (SBPOK) megbízott vezetője a Pink televízión tett vendégszereplése során hangsúlyozta, nemcsak ezt, hanem minden olyan bűnszervezetet fel akarnak számolni, amelyek veszélyt jelentenek a lakosság biztonságára. Mint mondta, senki sem állhat az állam felett.

A rendőrség, a Biztonsági-információs Ügynökség (BIA) és az ügyészség szerdán indított hajtóvadászatában 19 személyt állítottak elő, köztük Veljko Belivukot, akit a média csak Velja Nevoljának nevez, és aki már korábbról ismert volt nemcsak a rendőrség és az ügyészség, hanem a bíróságok számára is. Ő vezette ugyanis a Janjičari csoportot, a Partizán sportklub szurkolótáborát. A rendőrség tegnap este előállította a feleségét is, ugyanis attól tartanak, hogy hátráltathatja a nyomozást. A nő előállítása során végzett házkutatáskor 60 ezer eurót foglalt le a rendőrség, hozta hírül a Prva televízió.

Belivuk és 18 másik társát a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség hallgatta ki pénteken. Cmolić kiemelte, ezzel nem zárult le a hónapokkal ezelőtt megkezdett akció, újabb üzlethelyiségek átkutatását tervezik, illetve további személyek letartóztatását. Rámutatott, annyi bizonyítékot szeretnének begyűjteni, amennyi alapot szolgál ahhoz, hogy a bíróság hosszabb időre eltávolítsa a letartóztatottakat az utcáról, mert a Belivuk vezette szurkolócsoport valójában egy jól szervezett bűnszervezet volt.

A letartóztatottak között van Marko Miljković, aki Belivuk jobb kezének számít, illetve Milovan Tadić Miksi és Boris Karapandžić is. Mint arra a KRIK, azaz a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat szerbiai oknyomozó portál rámutatott, Tadić és Karapandžić is a Janjičari szurkolótábor tagjaként számos bűncselekményt hajtottak végre, amiért korábban is elítélték. Kiemelik, Tadić a Szerbiai Rádió és Televízió biztonsági technikusa volt, míg Karapandžić korábban a Crvena zvezda szurkolói táborát erősítette, de átigazolt a Janjičari, a Partizan sportklub szurkolói közé. Tadić ellen jelenleg is folyik egy eljárás, súlyos testi sértés vádjával (a megtámadott áldozat a kórházban elhunyt), de már korábban is indítottak eljárást ellene engedély nélküli fegyverviselés miatt.

Karapandžićot pedig kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el, illetve fegyverviselés miatt is kapott ítéletet, valamint ő volt azok egyike, akik az ellentábor tagjának tulajdonában levő Hollywood kávézót szétverték. Ez miatt négy személyt tartóztatott le akkor a rendőrség, Karapandžićot 3 év börtönre ítélték, míg Belivuk akkor jótékonysági célra felajánlott összeg kifizetésével megúszta az ügyet.

Aleksandar Vučić államfő tegnapi sajtótájékoztatója során kiemelte, a belügyi szervek nemcsak Belgrádban, hanem az ország más városaiban is terveznek hasonló akciókat, így Nišben, Vranjéban és Szabadkán is. Mint mondta, senki sem bújhat el az igazságszolgáltatás elől.