2024. április 26., péntek

Növekedett a devizatartalék

A Szerb Nemzeti Bank (SZNB) bruttó devizatartaléka 13,5 milliárd euró volt 2020 decemberének végén. Ez 648,1 millió euróval több, mint novemberben. December végén a nettó devizatartalék (a devizatartalékok csökkentve a bankok kötelező devizatartalékaival és egyéb alapokkal) 11,1 milliárd eurót tett ki – közölte az SZNB.

A bruttóban kifejezett devizatartalék decemberi növekedése olyan gazdasági légkörben valósult meg, amelyben az állam a devizahitelek és a devizakötvények alapján nettó 90,9 millió euróval csökkentette adósságát, s ez hozzájárult az ország államadósságának fogyatkozásához is.

A devizatartalékok decemberi növekedésére elsősorban a Kereskedelmi Banknak (Komercijalna Banka) a magánosítása (395 millió euró értékben) volt hatással, valamint az SZNB-nek a hazai devizapiacon történő nettó devizavásárlása (a devizacsere-ügylet [swap] és azonnali [spot] devizaügyleteken nettó 244 millió eurós haszon keletkezett). A devizatartalék növekedéséhez hozzájárult az adományokon alapuló nettó beáramlások (122,4 millió euró), a devizatartalékok és egyéb alapok hatékony kezelése (összesen 47 millió euró).

A nemzetközi bankpiacon megvalósított devizakereskedelem nagysága december folyamán 693,5 millió eurót tett ki, ami 135,1 millió euróval volt több az előző havinál. 2020-ban a nemzetközi bankkereskedelemben összesen 6,56 milliárd eurót sikerült megvalósítani.

A dinár értéke az euróval szemben decemberben szinte változatlan maradt, akárcsak 2020 folyamán.

Az SZNB decemberben nettó 170 millió eurót vásárolt fel a nemzetközi banközi devizapiacon. 2020 folyamán a Szerb Nemzeti Bank nettó 1,45 milliárd eurót értékesített a devizapiac relatív stabilitásának fenntartása érdekében, a világjárvány okozta válság miatt létrejött globális bizonytalanság közepette.