2024. április 27., szombat
BRASSÓBÓL

Egy új esély

A Trianoni diktátum százéves évfordulójának az évében újabb esélyt kapott az erdélyi magyarság. Noha maga sem hitt benne. Megcsömörlött a politikától, nem lelkesedik már az Európai Unióért sem, s lám, politikai megoldások körvonalazódnak az év végén hazai és uniós szinten is.

Noha csaknem százezer szavazattal kevesebbet szerzett, mégis megerősödve került ki az általános választások után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az elmúlt harminc évben soha nem volt ilyen erős képviselete a kormányban, mint most. Magyar a miniszterelnök-helyettes, három minisztériumi tárcavezetője van az RMDSZ-nek, további 12 államtitkára és 4 prefektusa is lesz.

A Nemzeti Liberális Pártnak nem csupán a kormánykoalíció létrehozásához volt szüksége az RMDSZ-re, hanem a jobboldali–neomarxista koalícióban is számít a magyar érdekvédelmi szövetségre, hogy jobbra tudja tolni a kormányzást. Ezért – legalábbis a nyilatkozatok szintjén – olyan gesztusokra is kész, amelyekért le kell nyelnie a baloldali sajtó nemzetárulózását.

Az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla szerint a kormányprogramban hangsúlyosan jelen vannak a kisebbségek jogait bővítő intézkedések is „Csökkentenünk kell az anyanyelvhasználati küszöböt, az oktatásban el kell érnünk, hogy a kisebbségi osztályok finanszírozása növekedjen, az alkotmány értelmében pedig lennie kell egy, a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvénynek. Ennek elfogadása a következő év feladata" – mondta Hegedüs Csilla.

Hozzátette: a kormányprogramban szó szerint szerepel az egyházi, önkormányzati tulajdonban lévő műemlékek felújításának támogatása, és a magántulajdonban lévő műemlékek felújításának társtámogatása. A dokumentumnak része továbbá a közszolgálati rádió és televízió kisebbségi műsorai számára nyújtott támogatás növelése, a szolgáltatások kiterjesztése olyan területekre is, ahol ezen műsorok nem elérhetőek, azaz a területi lefedettség növelése.

Emellett sikert ért el a FUEN Minority SafePack kezdeményezése is, előbb az Európai Bizottság, majd az Európai Parlament is úgy vélte, hogy szükség van az egységes európai törvényekre a kisebbségvédelem terén.

Az EP szerint az Uniónak ösztönöznie kell a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét biztosító tagállami intézkedéseket; felszólítja a Bizottságot, hogy dolgozza ki a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmére vonatkozó uniós szabályok közös keretét; felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, tartsák tiszteletben a kisebbségekhez tartozó személyek jogait, és biztosítsák e jogok teljes körű érvényesítését. Az EP ugyanakkor szorgalmazza az EU és az Európa Tanács közötti, egymást kölcsönösen erősítő együttműködést a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak védelme terén.

Nem kecsegtetett sok jóval az idei esztendő minket, erdélyi magyarokat, mégis eredményesen zárul az érdekvédők, jogvédők munkája. Most már csak élni kell tudni az eséllyel!