2024. március 28., csütörtök

A németektől is kikapott a magyar válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott 32-25-re kikapott Németország csapatától a dániai Európa-bajnokság középdöntőjének szombati játéknapján, így már matematikai esélye sincs az elődöntőbe jutásra.

A mezőny legeredményesebb játékosa Klujber Katrin volt, aki 11 lövésből nyolc gólt dobott. A magyar együttes csupán egyszer, 3-2-nél vezetett a meccsen.

A magyarok a csoportkörben legyőzték Szerbiát, viszont Horvátországtól és a világbajnok Hollandiától kikaptak, így pont nélkül jutottak a középdöntő koldingi II. csoportjába, ahol hétfőn 20.30-tól Romániával, kedden 20.30-tól pedig Norvégiával találkoznak.

Pontosabb, ötletesebb támadójátékkal és jobb védekezéssel kezdte a meccset a német csapat, amely 3-2-es magyar vezetés után egy 7-1-es sorozatot produkált. A magyarok szakmai stábja közben időt kért és cserékkel próbálkozott, de a gyorsabban kézilabdázó ellenfél jól használta ki a sebességkülönbséget, és magabiztosan őrizte előnyét.

A csereként beálló Szikora Melinda védéseire alapozva egy 4-0-s szériával felzárkóztak a magyarok (10-11), de egyenlíteniük nem sikerült a sok hibával tarkított első félidő vége előtt.

Négy német találattal indult a második felvonás (11-17), majd négy magyar góllal folytatódott. A 49. percben még csak egy találat volt a különbség (21-22), de mivel a játék színvonala és a magyar védekezés hatékonysága sem javult, a németek egy 6-1-es sorozattal eldöntötték a meccset az egyre többet hibázó, egyre gyámoltalanabbul kézilabdázó, egyre kisebb ellenállást kifejtő magyarok ellen.

A mezőny legeredményesebb játékosa Klujber Katrin volt, aki 11 lövésből nyolc gólt dobott. A németek - egyben a meccs - legjobbja a Ferencváros balátlövője, Emily Bölk volt, aki kilenc lövésből öt gólt dobott. Klubtársa, a beálló Julia Behnke négy kísérletből háromszor volt eredményes.

A kapusok közül Bíró Blanka három, Szikora Melinda kilenc, Dinah Eckerle tíz lövést védett.

A két csapat 31. egymás elleni mérkőzésén - 19 magyar siker és két döntetlen mellett - tizedszer győztek a németek.

„Sajnos el kell fogadnunk, hogy jelenleg itt tartunk. A hibák mindig benne vannak a játékban, viszont mi egy-egy rossz periódusban olyanokat hibázunk, amelyeknek ezen a szinten nem szabadna előfordulnia. Úgy vélem, részben ennek is köszönhető, hogy nem, vagy csak nehezen tudunk túllendülni a mérkőzés ezen szakaszain" - idézte a magyar szövetség honlapja Danyi Gábor szövetségi kapitányt. „Egyéni teljesítmények is kellenek a győzelemhez, a sikeres játékhoz, a mai találkozón látottak alapján szinte egyedül Szikora Melindát lehet megemlíteni, hiszen neki köszönhetően tudtunk felzárkózni, míg a másik oldalon három-négy nevet biztosan fel lehetne sorolni.”

A csoport állása:

1. Norvégia 6 pont/3 mérkőzés (102-68), 2. Horvátország 6/3 (76-67), 3. Németország 4/3, 4. Hollandia 2/3, 5. Magyarország 0/3 (71-84), 6. Románia 0/3 (59-75)

A két középdöntős csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.