2024. április 25., csütörtök

Moldova Európa-barát elnököt választott

Európa-barát elnök váltja Moldovában a jelenlegi oroszbarát államfőt, miután Maia Sandu volt kormányfő nagy többséggel megnyerte az elnökválasztás második fordulóját.

A hétfőre virradóra nyilvánosságra hozott hivatalos előzetes adatok alapján Sandu a szavazatok 57 százalékát kapta, ezzel ő lesz az első nő a Moldovai Köztársaság államfői posztján. A 48 éves ellenzéki politikus köszönetet mondott minden szavazónak, amiért a nehézségek dacára megmutatták, hogy hazájuk sorsa nem közömbös a számukra.

"A moldávok rendkívüli mozgósításának lehettünk ma tanúi. A válság, az állami intézmények iránti bizalmatlanság és a visszataszító kampány ellenére is példátlanul nagy számban mentek el voksolni az emberek" - mondta a leendő elnök.

Maia Sandura a fővárosban és külföldön voksoltak a legnagyobb arányban, Kisinyovban 60, a diaszpórákban pedig több mint 90 százalékos eredményt ért el. Az előzetes adatok alapján a választási részvétel országosan összességében 53 százalék volt. A választások tisztaságát szabálytalanságok árnyékolták be, a megfigyelők szavazatvásárlásokról és választópolgárok utaztatásáról számoltak be.

A hivatalban lévő elnök, Igor Dodon 43 százalékos eredményt ért el.

"Sok gyűlöletet és agressziót tapasztaltunk, amely minden határon túlment, de a választásoknak vége. Mindenkit nyugalomra szólítok fel. A Moldovai Köztársaságban békére van szükség, nem pedig destabilizációra" - jelentette ki az oroszbarát politikus.

Bár Sandu győzelme a térségre gyakorolt orosz befolyás csökkenésére utal, fordulatra egyelőre nem lehet számítani Moldovában. Az államfő szerepe szimbolikus, így az Európa-barát politikusnak nem lesz sok hatásköre. Az Igor Dodon vezette szocialista párt pedig továbbra is többséggel rendelkezik a kisinyovi parlamentben.