2024. április 19., péntek

Még egy magyar osztály Muzslyán

Zökkenőmentes a tanítás, bekamerázták az iskolát

A bánáti Muzslyán, a vidék legnagyobb kétnyelvű iskolájában, zökkenőmentesen folyik a tanítás. A napokban új számítógépekkel gazdagodott az informatikai kabinet, bekamerázták az iskola központi épületét. És ami a legfontosabb: a kinti iskolaépületben beindult az önálló magyar első osztály.

Jobb tanulási feltételek Muzslyán (Kecskés István felvétele)

Jobb tanulási feltételek Muzslyán (Kecskés István felvétele)

A járványügyi intézkedések betartása mellett, két váltásban folyik a tanítás a muzslyai általános iskolában. A felsősök két csoportba osztva, minden másnap járnak iskolába, míg az alsósok számára mindennap, 12 órától, a tantermekben folyik a tanítás.

Az úgynevezett kinti iskolaépületben utólag – az oktatási minisztérium jóváhagyásával – sikerült megnyitni az önálló magyar osztályt. Vagyis külön osztályba járnak az elsős és a másodikos magyar elsős diákok.

– Október 1-jétől, mind a két osztály, az első és a második osztály is, önállóan indult. Az első osztályban három gyerek van, a második osztályba öt gyerek jár.

A tanító nénit újra alkalmaztuk, jövő év augusztus 31-éig, de reméljük tovább is. Ő fogja tanítani az első, illetve a második osztályosokat – mondta Molnár Attila, a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója.

A Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően az iskola a napokban öt számítógéppel, két tv-készülékkel és két multifunkcionális nyomtatóval gazdagodott.

– Szerintem most az informatikai kabinetünk, itt a központi épületben, nagyos is jól fel van szerelve. Ezek a számítógépek, amelyek itt voltak, a tantermekbe kerültek. A központi iskolaépületben negyven tanterem van és mindegyikben van számítógép, amelyek a tanárok rendelkezésére állnak, vezethetik az elektronikus naplót, a gyerekeknek megmutathatják a prezentációkat. Több tanteremben vetítők is vannak. Ma is kettőt felszereltünk. Igyekszünk nemcsak karbantartani az épületeinket, hanem újabb taneszközöket biztosítani, bővíteni az informatikai rendszerünket – mondta az igazgató.
Mióta a kinti iskolaépületet 2017-ben megfigyelőrendszerrel látták el, megszűntek az épület és a diákok biztonságával kapcsolatos gondok. Remélhetőleg így lesz a továbbiakban a központi iskolában is. Az idén júniusban ugyanis betörtek az épületbe. Ugyanis nincs elkerítve az iskola udvara, így bárki bemehet.

Tartományi támogatásból most bekamerázták az iskola külső területét, de néhány kamerát benn is elhelyeztek.

A legnagyobb kétnyelvű közép-bánáti általános iskolának jelenleg 572 diákja van.