2024. március 28., csütörtök
ÚJVIDÉKI ZENEI NAPOK

Beethoven és a hősnők jegyében

Már válthatók belépőjegyek a NOMUS-ra

Október 21-e és 28-a között a székváros házigazdája lesz az ország legtekintélyesebb és legjelentősebb nemzetközi művészeti zenefesztiváljának, az Újvidéki Zenei Napoknak (Novosadske muzičke svečanosti/NOMUS).

Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából leghíresebb műveit mutatják be. Szólistaként, női együttesek tagjaiként és zeneszerzőkként jelentős számban fognak szerepelni a szebbik nem képviselői.

Beethoven és a hősnők mottó jegyében az idei NOMUS-on, 10 gondosan megtervezett rendezvényen rangos hazai és rangos osztrák, belga, orosz, örmény és litván előadók lépnek fel három színhelyen: a Zsinagógában, a Matica srpska Galéria dísztermében és a Szerb Nemzeti Színházban.

Az idei NOMUS számos hazai és külföldi együttest lát vendégül: a Szerbiai Rádió és Televízió Kórusát és Szimfonikus Zenekarát, a Vajdasági Szimfonikus Zenekart, az Újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus Zenekarát, a New Ideas Chamber Orchestrát, az Almazian Symphony női együttest, a TAJJ Vonósnégyest, valamint a NOMUS Fesztiváli Kvintett és a NOMUS Kamaraegyüttest. A szólista szerepében főképpen a szebbik nem képviselőit láthatjuk: Jasminka Stančul zongoraművésznőt, Szvetlana Akszenova szopráénekesnőt, valamint a fiatal zenészeket, a csellista Joszifoszka Irént, a hegedűs Dijana Adamjant és a zongorista Sanja Lukovacot, akiknek felfelé ível a pályájuk.

Az idei fesztiválon sor kerül Aleksandra Vrebalov kiváló újvidéki/New York-i zeneszerzőnő Pesme Morskog ranča c. szerzeményének és Vacse Sarafjana örmény komponista Négy új évszak c. alkotásának a premierjére. Az utóbbi mű előadásában a hegedűművész Hacsatur Almazian vezette Almazian Symphony mellett közreműködik Sloboda Mićalović Ćetković színművésznő, Szvetlana Akszenova szopránénekesnő, Tatjana Tatić táncosnő és csodálatos homokos animációival az ukrán Kszenija Szimonova.

A résztvevőkről és a programról bővebben a http://www.muzickaomladina.org/nomus/

honlapon lehet tájékozódni. A NOMUS szervezője Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága, fővédnöke az önkormányzat. A nemzetközi zenei fesztivál a Szerb Köztársaság Művelődési Minisztériuma, továbbá a tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkárság, valamint az Osztrák Művelődési Fórum támogatásával valósul meg. A hangversenyekre belépőjegyet foglalni és vásárolni online is lehet a következő linkeken: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login (a Zsinagógában és a Matica srpska Galériában tartandó hangversenyekre) és a https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/index (a koncertekre, amelyeknek színhelye a Szerb Nemzeti Színház lesz), illetve a belépők személyesen is megvásárolhatók Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága irodájában (Katolikus porta/Templomudvar 2.) munkanapokon 8 és 14 óra között, valamint a Szerb Nemzeti Színház (Színháztér 1.) pénztáránál 10-től 19.30-ig.