2024. április 24., szerda

Idejében intézkedett a jegybank

A Szerbiai Nemzeti Bank a világjárvány megjelenésekor gyorsan reagált, jókor tette meg a szükséges lépéseket, és ennek köszönhető, hogy sikerült megőriznie a rendszer fizetőképességét – szögezte le Nebojša Savić, a szerbiai központi bank kormányzói tanácsának elnöke, a belgrádi FEFA közgazdasági, pénzügyi és adminisztrációs egyetemi kar tanára.

– Amint a koronavírus Szerbiában is megjelent, és mindössze egy héttel az után, hogy a FED, az amerikai központi bank reagált, a szerbiai jegybank is ugyanolyan monetáris beavatkozást hajtott végre, ezzel biztosította a rendszer likviditását, utána pedig következett a pénzügyi csomag – magyarázta Savić. Meglátása szerint a világgazdaság gyorsabban „gyógyul”, mint várható volt, általánosítani mégsem lehet, eltérések lesznek az egyes országok között.

– A folyamatokat az amerikai és az európai történések határozzák majd meg, nem mintha Kína kevésbé lenne jelentős, hanem mert az ázsiai országnak nem lesznek akkora nehézségei, mint ennek a két gazdaságnak – mondta az elemző az RTS Oko című műsorában, hozzátéve, hogy az eddigi gazdasági hanyatlások tapasztalata azt mutatja, hogy a visszaesés után a talpra állás eleinte gyorsabb ütemű, majd a helyzet stabilizálódik. A hazai helyzetet illetően fontos és jó jel, hogy az év első nyolc hónapjában az ipari termelés gyakorlatilag bepótolta más szektorok lemaradását, valamint az, hogy folytatódik az építőipari növekedés is. Kiemelte: a világgazdaságot illetően a szakértők azt jósolják, hogy a felépülésre a jövő év harmadik negyedében lehet számítani, de ehhez az amerikai gazdaság talpra állására lesz szükség.